NAVO uitgebreid tot 26 lidstaten

De NAVO is gisteren formeel met zeven landen uitgebreid tot 26 lidstaten. Tijdens een ceremonie in Washington overhandigden de regeringsleiders van Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Estland, Letland en Litouwen hun toetredingsdocumenten. Vrijdag volgt een officiële ceremonie met alle lidstaten op het hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie in Brussel.

Het is de vijfde en grootste uitbreidingsronde van de NAVO sinds haar oprichting in 1949, en de tweede ronde sinds het einde van de Sovjet-Unie. President Bush verwelkomde gisteren in het bijzijn van secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer de zeven vroegere Oostbloklanden als ,,volledige en gelijke partners''. Zij waren uitgenodigd lid te worden tijdens de NAVO-top in Praag in november 2002.

Bush riep de NAVO op tot eenheid in Irak en in de strijd tegen het terrorisme. ,,Vandaag staat ons bondgenootschap voor een nieuwe vijand, die onschuldige mensen de dood heeft ingejaagd in New York en in Madrid. Terroristen haten alles waar deze alliantie voor staat. Ze verachten onze vrijheid, ze vrezen onze eenheid, ze proberen ons te verdelen. Ze zullen falen. Wij zullen niet verdeeld worden'', zei Bush. ,,Als getuigen van enkele van de grootste misdaden van de vorige eeuw voegen onze nieuwe leden morele helderheid toe aan de doelstellingen van onze alliantie. Zij begrijpen onze missie in Afghanistan en in Irak omdat tirannie nog vers in hun geheugen ligt.''

Rusland reageert negatief, maar minder fel dan in 1999 toen Polen, Tsjechië en Hongarije toetraden. ,,Zonder twijfel tast de expansie van de NAVO Ruslands politieke, militaire en tot op zekere hoogte economische belangen aan'', zei een Russische regeringswoordvoerder gisteren. Rusland is bezorgd over de toetreding van de Baltische landen, waar veel Russen leven, en over de eventuele komst van NAVO-troepen of Amerikaanse bases dichtbij de grens. Moskou wil volgens diplomaten dat de Baltische landen toetreden tot het verdrag over de conventionele wapens in Europa (CFE).

De NAVO gaat met vier vliegtuigen van de Belgische luchtmacht patrouilleren in het Baltische luchtruim. Rusland schermde gisteren nog met `gelijksoortige' maatregelen, maar de NAVO gelooft dat haar relatie met Rusland intact zal blijven. ,,De Russen zullen zich stilletjes neerleggen bij de uitbreiding en dit niet opspelen'', zei een hoge NAVO-diplomaat vanochtend. NAVO-chef De Hoop Scheffer bezoekt binnenkort Moskou voor overleg.

Bush zei gisteren dat hij de wens van Albanië, Kroatië en Macedonië, waarvan de leiders ook aanwezig waren, om NAVO-lid te worden ondersteunt. ,,De deur van de NAVO blijft open'', zei president Bush.