Leerling (17) neergestoken in schoolpauze

Een leerling van een school in Heerenveen is vanochtend op het schoolplein neergestoken door een medeleerling. Het slachtoffer is direct geopereerd en verkeert buiten levensgevaar. De dader is aangehouden.

De steekpartij vond plaats op het schoolplein van de Compagnie, een openbare school voor praktijkonderwijs. Tijdens de eerste pauze, om 10.10 uur, stak een veertienjarige jongen een zeventienjarige jongen eenmaal met een mes.

De dader werd overmeesterd door een docent die toezicht hield op het schoolplein, en vastgehouden totdat de politie arriveerde.

Van de 147 leerlingen die de school heeft, was eenderde aanwezig. De leerlingen werden op school gehouden en opgevangen door medewerkers van Slachtofferhulp.

De veertienjarige dader woont in Heerenveen en is van Antilliaanse afkomst. Het zeventienjarige slachtoffer uit Joure is van Sri-Lankese afkomst.

De dader valt onder het minderjarigenrecht en wordt in ieder geval de komende drie dagen vastgehouden. Waarschijnlijk wordt hij overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden. Na drie dagen beslist de rechter-commissaris over verlenging van de hechtenis.

Het slachtoffer is weliswaar zwaargewond, maar niet in levensgevaar geweest. Hij werd niet geraakt in hart- of longstreek. Ziekenhuis de Tjongerschans, waar de jongen is geopereerd, ligt vlakbij de school. Misschien wordt de jongen nog overgebracht naar een ziekenhuis in Zwolle voor verdere behandeling.

Op een persconferentie zei burgemeester P. de Jonge dat het geweld als een totale verrassing kwam. ,,Er was beslist geen broeierige sfeer op school.''

Het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen fungeert als bestuur van de Compagnie en is daarom goed geïnformeerd over de gang van zaken op de school.

Volgens onderwijswethouder F. Bouwers is er na het schietincident op het Haagse Terra College in januari wel overleg geweest met de schooldirectie over veiligheidsmaatregelen. ,,Docenten waren verhoogd alert op wapens, ze keken af en toe in jaszakken van leerlingen. Detectiepoortjes of andere maatregelen zijn er niet. Daar leek geen enkele aanleiding voor. Het gaat hier om een kleine school, het is overzichtelijk.'' Of het veiligheidsbeleid na het steekincident nader moet worden aangepast, wist de burgemeester nog niet. ,,We moeten dit eerst maar eens rustig analyseren.''

De Compagnie is een school waar uitsluitend praktijkonderwijs wordt verzorgd. Praktijkonderwijs, opvolger van het lom-onderwijs, is voortgezet onderwijs voor leerlingen voor wie het vmbo te theoretisch is. De opleiding bereidt voor op werk op de regionale arbeidsmarkt met weinig scholing.

Op de Compagnie wordt les gegeven in vakken als koken/catering, houtbewerking, metaalbewerking, verzorging en groenonderhoud. Na twee jaar basisvorming bestaat de rest van de opleiding uit arbeidsvoorbeiding, met veel ruimte voor stages bij bedrijven.