Kans voor tweede keus in gedevalueerd duel

Het Nederlands voetbalelftal speelt morgen tegen Frankrijk. Veel sterren ontbreken.

Ondanks de talrijke afzeggingen hecht bondscoach Dick Advocaat nog steeds veel belang aan de oefenwedstrijd die het Nederlands elftal morgenavond speelt tegen Frankrijk. De voetballiefhebber doet dat trouwens ook. Het duel in De Kuip, dat op verzoek van de Franse televisiezender TV1 op de curieuze tijd van 20.53 uur zal beginnen, is volledig uitverkocht. Vorige week werd de laatste van de 47.000 beschikbare toegangsbewijzen verkocht. Bij deze eerste tekenen van Oranjekoorts voor het EK ging de bezoeker er ongetwijfeld vanuit dat de twee sterkst mogelijke teams van Nederland en Frankrijk zouden spelen.

Aan Franse zijde ontbreken echter publiekstrekkers Zinedine Zidane, Robert Pires en Patrick Vieira en bij Oranje zullen Frank de Boer, Jaap Stam, Patrick Kluivert en Clarence Seedorf niet van de partij zijn. Een gedevalueerde oefenssessie? Advocaat vindt van niet. De bondscoach beschouwt het treffen met de EK-favoriet als een van de laatste mogelijkheden voor sommige spelers om zich waar te maken voor de uiteindelijke selectie die in juni afreist naar Portugal. ,,De vervangers van de geblesseerden hebben nu de kans zich in het elftal te spelen.''

Mogelijk geldt dat voor Bayern-topscorer Roy Makaay. De kans is aanwezig dat hij in plaats van de geblesseerde Kluivert in de spits náást Ruud van Nistelrooy komt te staan. In een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Dit concept pakte vorig jaar augustus niet gelukkig uit tegen België. Maar als mogelijk alternatief voor het beproefde 4-3-3-systeem heeft Advocaat het nog lang niet uit zijn hoofd gezet. ,,Milan, Porto en Werder Bremen voetballen ook zo'', probeerde Advocaat gisteren in het trainingskamp in Noordwijk te illustreren dat deze speelwijze internationaal op het hoogste niveau met succes wordt uitgevoerd.

Er is wat voor te zeggen om morgen met halfspelers te opereren op de vleugels omdat de geblesseerde Arjen Robben ontbreekt en zowel Marc Overmars bij Barcelona als Andy van der Meyde bij zijn nieuwe werkgever Internazionale heel weinig in actie komt. De laatste baart de bondscoach zorgen. Voor een systeem met drie spitsen heeft hij immers een goede rechtsbuiten nodig. Van der Meyde is hiervoor momenteel de enige goede optie. De Leidenaar verklaarde gisteren terug op vertrouwde bodem dat hij weg wil bij Inter. Hij kan niet wennen in Italië en wil uiteraard vaker spelen. Een terugkeer naar Ajax (dat inderdaad nog een rechterspits zoekt) ziet hij wel zitten. Maar of de aanstaande landskampioen hem nu nog kan betalen, is natuurlijk de vraag.

Lange tijd was ook Clarence Seedorf kandidaat voor de rechterkant in Oranje. Thans lijkt de spelmaker van AC Milan voorbestemd voor een positie achter de spitsen. Maar in de laatste interland tegen de Verenigde Staten ging Seedorf brutaal op de linkerkant spelen, zoals hij dat bij Milan gewend is. Daar verdrong hij Rafael van der Vaart. Advocaat kwam hier gisteren nog eens in milde bewoordingen op terug. Hij praatte het niet goed, maar vond wel dat Van der Vaart zich niet van zijn plek had moeten laten wegdrukken.

De waardering van de bondscoach voor het eigenzinnige talent Seedorf is groot. ,,Hij speelt bij Milan momenteel niet goed, maar fantastisch'', meent Advocaat. En over de invulling die hij recent aan zijn rol in Oranje gaf: ,,In principe vind ik dat een linksbenige voetballer op links moet voetballen. Bij Milan kan Seedorf daar opereren omdat die kant daar niet bezet is door een andere speler.'' Het in Nederland door het publiek zo verguisde wonderkind vroeg in een tv-interview om meer begrip voor zijn handelwijze. Het bleef onduidelijk of hij die vraag aan zijn medespelers, de bondscoach of het Oranjelegioen stelde. Advocaat geheimzinnig: ,,Ik heb er wel mijn gedachten over, maar daar wil ik nu niet verder over uitweiden.''

Advocaat toonde zich tolerant ten aanzien van internationals als Stam, De Boer en Seedorf die afgelopen weekeinde wel uitkwamen voor hun clubs, maar zich wegens blessures niet beschikbaar stelden voor Oranje. ,,Ik kan me voorstellen dat met zo'n zwaar programma het lichaam van sommige spelers gaat protesteren'', aldus Advocaat. ,,Als je al enige tijd tegen een blessure aanspeelt wil je geen risico's nemen in een oefeninterland.''

Voor de positie van centrale verdediger is Ajacied Johnny Heitinga nu de belangrijkste kandidaat, eventueel geassisteerd door Wilfred Bouma als hij fit is. De teruggekeerde Mario Melchiot kan ook in het hart van de verdediging spelen of op rechts waar Michael Reiziger de meest voor de hand liggende keuze lijkt. Op links is de spoeling met alleen Boudewijn Zenden als kandidaat heel dun. Even viel gisteren in Noordwijk nog de naam van Dennis Bergkamp. Advocaat maakte duidelijk dat hij geen seconde heeft overwogen de ster van Arsenal te overreden zich weer beschikbaar te stellen voor Oranje. ,,Ik ken Bergkamp genoeg om te weten dat een dergelijke poging kansloos is.'' De baltovenaar zal alleen al afwijzend reageren wegens zijn vliegangst. Hij moet voor het EK minimaal acht keer in een vliegtuig stappen. ,,Bovendien'', voegde Advocaat er fijntjes aan toe, ,,is mij verweten dat ik niet voldoende verjong. En nu moet ik een bijna 35-jarige speler terughalen.''

    • Erik Oudshoorn