Juliana bijgezet in Nieuwe Kerk Delft

Prinses Juliana is vanmiddag onder grote belangstelling bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. De politie schatte dat zo'n 20.000 toeschouwers langs het Haagse deel van de route van de rouwstoet stonden, en 12.000 langs de route in Delft. Op de markt in Delft stonden nog eens ruim 4.000 belangstellenden.

De paarse lijkwagen, getrokken door acht Friese paarden, had op verzoek van de overleden prinses witte accenten gekregen. De genodigden droegen ook kleding met witte accenten. Juliana's dochters Beatrix, Margriet, Irene en Christina waren vrijwel geheel in het wit gekleed, met een enkel zwart accent.

Onder de gasten in de kerk bevonden zich leden van vijftien vorstenhuizen, onder wie koningin Noor van Jordanië, koning Albert en koningin Paola van België, en de Japanse prins Akishino en zijn vrouw. Alle kleinkinderen van prinses Juliana waren aanwezig, onder wie prinses Margarita. Haar echtgenoot, Edwin de Roy van Zuydewijn, die in onmin leeft met de koninklijke familie, was niet uitgenodigd.

De mensen die de op 20 maart overleden prinses in haar laatste jaren hebben verpleegd en bijgestaan hadden een prominente plaats in de kerk. De 1.800 genodigden, onder wie leden van kabinet en parlement, moesten voor aanvang van de dienst oefenen op de samenzang in de liturgie.

In de dienst werd voorgegaan door W. Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh. De remonstrantse predikante had een persoonlijke band met Juliana. De ex-vorstin schreef haar: ,,Veel van mijn verdriet in mijn leven is onbekend en mag dat ook blijven. Ik ben vaak door velen niet begrepen', zo memoreerde Hudig in haar preek.

De rouwstoet vertrok vanochtend om kwart voor tien vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. Honderden mensen zagen in Den Haag hoe de kist uit het paleis werd gedragen en in de lijkkoets werd geplaatst. Daarbij klonk het Wilhelmus. Bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk sloot de naaste familie, onder wie prins Bernhard, zich in volgrijtuigen aan bij de stoet.

De uitvaart trok vanochtend vroeg al honderden belangstellenden, zowel bij het Paleis Noordeinde als op de Markt in Delft. Sommigen waren 's nachts naar Delft gekomen. De politie in de stad sommeerde bewoners van de huizen rond en aan de Markt hun ramen te sluiten. Toen de rouwstoet er rond het middaguur passeerde, was het verboden uit de ramen te hangen.

Het verkeer op de snelwegen naar Den Haag en Delft was vanochtend drukker dan normaal. Op de A13 van Rotterdam naar Den Haag stond bij Delft een groot deel van de ochtend een file van circa tien kilometer.

Boven delen van Den Haag, Rijswijk en Delft mocht tijdens de uitvaart niet worden gevlogen, met uitzondering van helikopters van de politie en de NOS. Over andere veiligheidsmaatregelen deed de politie verder geen mededelingen.

Gerectificeerd

Juliana

In het artikel Juliana bijgezet in Nieuwe Kerk Delft (30 maart, pagina 1) staat dat prins Bernhard zich in Rijswijk bij de begrafenisstoet voegde. De prins ging echter van Paleis Soestdijk rechtstreeks naar de kerk in Delft. De foto van het binnendragen van de kist in de kerk is niet gemaakt om 11.45 uur. Dat gebeurde zo'n half uur later.