Jomanda spreekt weer!

Gebedsgenezeres Jomanda zweeg zes maanden in opdracht van de heilige Maria. Maar gisteravond sprak het medium weer. Haar `liefdesboodschap': houd elke middag om drie uur één minuut stilte, voor de vrede en voor de wereld.

,,Nederland, ik spreek weer!'' Het genezend medium Jomanda meldt het in de royale kapel van haar thuisbasis, het voormalige klooster van de Oblaten van Maria in Valkenburg. Met geheven handen staat ze op het altaar, waar ze in haar witte jurk naartoe is geschreden. Onder stevig applaus van een tiental volgelingen. Veel camera's zoemen, veel journalisten pennen: zes maanden geleden kreeg Jomanda naar eigen zeggen van de heilige Maria de opdracht (binnen de vaderlandse grenzen) een half jaar lang te zwijgen. ,,Om boete te doen voor het doodzieke Nederland'', legt ze uit. ,,Wie ben ik om nee te zeggen tegen Het Hogere? Het is me met liefde gevraagd.''

Het was een ,,vreemde ervaring'', die ,,lange periode'' dat ze haar mond hield, legt ze uit. Ze communiceerde met briefjes, ,,ik heb driehonderd blocnotes versleten, mijn handschrift is verslechterd''. Eén keer ging er, ,,per ongeluk'', tóch een opmerking over haar lippen, bekent Jomanda. ,,Bij een toilet van een pompstation zag ik een jongetje wiens broekje was afgezakt, zijn billetjes waren bloot. `Oei, wat koud', zei ik toen.''

Als je niet praat, observeer je beter, vertelt de Lady of the light. In de zes maanden van stilte ontdekte ze dat het compleet fout dreigt te gaan met ons land, waarna ze een aantal misstanden opsomt: Nederland staat op de drempel van slavernij en onderdrukking, in een handomdraai wordt hier een moord gepleegd, Pim Fortuyn werd de kans ontnomen zijn werkelijke boodschap vorm te geven, bommeldingen worden als grap uitgevoerd, Sylvia Millecams gevoelsleven is nog steeds niet begrepen.

Nee, het is niet toevallig dat het einde van haar zwijgzaamheid samen valt met het overlijden van prinses Juliana. ,,Haar sterven lag vast in de tijd'', meent Jomanda. Ze heeft een ,,liefdesboodschap'': ze roept alle Nederlanders op vanaf vandaag elke middag om drie uur een minuut stilte in acht te nemen, voor de vrede en voor de wereld. ,,Stilte brengt bewustwording, het is nog niet te laat.'' Even was ze bang geweest dat haar boodschap door de dood van Juliana ,,de mist in'' zou gaan. Maar dat is niet zo, integendeel: ,,Juliana, een spirituele lieve vrouw, vertegenwoordigde een eenheid, en die eenheid is heilzaam voor het volk. Daar streef ik ook naar'', vertelt Jomanda.

Haar zwijgen was haar eerste opdracht van de heilige Maria, haar boodschap van gisteren de tweede en op 9 april volgt de derde. Ze vermoedt dat die laatste te maken zal hebben met het geloof. ,,Want dan is het Goede Vrijdag. In deze prachtige kapel zullen dan duizenden witte bloemen staan'', aldus de gebedsgenezeres die grote populariteit verwierf met `healings' in veilinghallen.

Jomanda straalt deze avond. Ze wil liever niet diep ingaan op de affaire rond de actrice Sylvia Millecam, die in augustus 2001 overleed aan de gevolgen van borstkanker. Millecam raadpleegde kort voor haar dood Jomanda, die haar volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid heeft misleid door te zeggen dat ze géén kanker had. Jomanda: ,,Hoe ik die kwestie heb beleefd? Die heb ik niet beleefd. Ik heb nog nooit iemand het advies gegeven niet naar een arts te gaan. Vóór Sylvia bij mij kwam, had ze ervaringen opgedaan in het reguliere circuit.''

,,Het is een grote leugen van de Inspectie dat ik Sylvia verkeerd heb geïnformeerd'', vervolgt ze. ,,De moeder van Sylvia en haar partner hebben dat ook meerdere malen bevestigd. Ze hebben me verdedigd, gelukkig.'' Het openbaar ministerie heeft aangekondigd onderzoek te doen naar de praktijken van Jomanda. Die zegt daarover ,,niet boos, maar wel heel teleurgesteld'' te zijn. ,,De Inspectie is respectloos voor de eigen wil van mensen, ze handelt over de rug van mij en die van Sylvia. Maar ik ben vol vertrouwen. Tot nu toe heb ik ook helemaal niks over een aanklacht vernomen van de Inspectie.''

Ze heeft niet overwogen een klacht tegen de Inspectie in te dienen wegens smaad. ,,Nee, want dan zou je kwaad met kwaad gaan vergelden en dat wil ik niet.'' Haar volgelingen knikken instemmend.

    • Guido de Vries