Hollandia doet bod op Van der Giessen

Het maritiem conglomeraat IHC Caland heeft een principe-overeenkomst gesloten met de Hollandia Bailey Kloos Groep over de overname van het bedrijfsterrein en de opstallen van scheepswerf Van der Giessen-de Noord in Krimpen aan de IJssel. Het staalconstructiebedrijf Hollandia van Rob Lubbers en zijn broer, oud-premier Ruud, wil een deel van zijn productie gaan verplaatsen naar het terrein van de voormalige werf.

Hollandia huist nu al op het terrein naast de werf. Maar ook ander bedrijven uit de HBK-groep zouden kunnen worden ondergebracht op het terrein van Van der Giessen. Door de concentratie van de constructiebedrijven zou HBK aanzienlijke voordelen kunnen behalen. Hollandia is vooral bekend geworden met de bouw van staalcomponenten voor de stormvloedkering bij Hoek van Holland en London Eyle, het reuzenrad in de Britse hoofdstad.

IHC Caland moest de werf Van der Giessen-de Noord vorig jaar sluiten wegens gebrek aan orders. Daarbij verloren vierhonderd mensen hun baan. IHC houdt nog twee werven over, IHC Holland en De Merwede, waar baggerschepen worden gebouwd. Omdat de activiteiten in de offshore en de scheepsbouw steeds minder synergie met elkaar vertonen wil IHC ook zijn overgebleven werven verkopen. Er hebben zich al verschillende gegadigden uit Nederland gemeld. IHC denkt de verkoop dit jaar in het derde kwartaal af te ronden.

IHC Caland: pagina 16