Hof bespreekt injecties, ouderen en wapenbezit

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat uitzoeken of executie door middel van een injectie onder bepaalde omstandigheden `wreed' is, of mensen die in het buitenland zijn veroordeeld het grondwettelijk recht hebben op het bezit van een wapen in de Verenigde Staten en of oudere werknemers mogen worden gediscrimineerd.

De drie zaken waarover het Hof zich nu buigt, betreffen principekwesties die na een uitspraak veel invloed zullen hebben in de rest van de Verenigde Staten. De meest omstreden kwestie handelt over de executiemethode van de ter dood veroordeelde David Larry Nelson die vastzit in de Amerikaanse staat Alabama. Volgens zijn advocaat kan de daar geldende methode van executie, door middel van een injectie, niet op Nelson worden toegepast omdat de aderen van de man zouden zijn beschadigd door zijn langdurig gebruik van drugs. Daardoor zou zijn dood bij de intraveneuze toediening van het gif mogelijk worden voorafgegaan door bloedingen en hartproblemen.

Nelson, die in 1978 werd veroordeeld, heeft om die reden in 1994 gevraagd om een executie door middel van de elektrische stoel. Maar die methode wordt niet meer toegepast in Alabama. Het plan van de plaatselijke gevangenisautoriteiten om de injectienaald operatief aan te brengen zijn door advocaat Bryan Stevenson veroordeeld als `inhumaan'. Het Hof gaat nu onder andere bepalen of ter dood veroordeelden recht hebben op zo min mogelijk pijn tijdens hun executie.

Een geheel andere kwestie handelt over de schuld van Gary Sherwood Small die op een registratie formulier bij de aankoop van een pistool `nee' had geantwoord op de vraag of hij ooit veroordeeld was geweest. Volgens een federaal Hof heeft Sherwood gelogen omdat hij in Japan had vastgezeten wegens illegaal wapenbezit. Het Hooggerechtshof wil antwoord op de vraag of Sherwood in de VS rechten kunnen worden ontnomen wegens een delict dat in het buitenland is gepleegd en alleen daar strafbaar is.

Als het oordeel van het federaal Hof wordt gevolgd dan betekent die uitleg in het uiterste geval ook dat bijvoorbeeld het verkopen van bijbels in China, dat daar strafbaar is, bij een veroordeling in dat land resulteert in een verbod op wapenbezit in de VS.

De kwestie aangaande discriminatie van ouderen ten slotte, richt zich op de vraag of werknemers van veertig jaar en ouder recht hebben op minder loonsverhoging dan jongere werknemers. De zaak is voorgelegd door oudere politieagenten uit Jackson in Mississippi die ontevreden zijn over hun loonsverhogingen. Een federaal hof had de agenten in 2002 in het ongelijk gesteld.