Heilbot met chinese mie

Heilbot is een van mijn favoriete vissoorten. Toen ik onlangs bij de viswinkel dan ook ongelofelijk mooie, superverse, grote, dikke moten met schitterend glanzend vel in de vitrine zag, aarzelde ik geen moment. Deze prachtige vis is niet altijd verkrijgbaar, maar voor dit recept zijn moten kabeljauw, met vel, een heel aanvaardbaar alternatief.

Leg de moten heilbot naast elkaar in een zuurbestendige ovenschaal. Sprenkel er het limoensap en 1 eetlepel van de vissaus over. Bestrooi ze met wat zout en peper, leg het deksel op de schaal of dek hem af met aluminiumfolie en laat de vis zo 1 tot 2 uur marineren.

Zet de afgedekte schaal met vis circa 15 minuten in een op 220° C voorverwarmde oven, of tot de vis net gaar is.

Kook intussen de mie in circa 3 minuten bijtgaar in een ruime pan gezouten kokend water. Giet de mie af en zet hem afgedekt weg.

Verhit de plantaardige olie in een grote wok op een middelhoog vuur. Doe er de sjalotjes, chilipeper en gember in, strooi er wat zout over en roerbak de groenten 3 tot 5 minuten. Schep er de bamboescheuten en waterkastanjes door en roerbak alles nog een paar minuten. Schep er de zeekraal en stukjes garnaal door, sprenkel er wat vissaus over en bestrooi met wat zout. Roerbak circa 3 minuten tot de garnalen net roze zijn geworden. Voeg de bijtgaar gekookte mie en de koriander toe en laat het geheel al omscheppend doorwarmen. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout. Sprenkel er vlak voor het serveren wat sesamolie over. Fileer de vis en leg een stuk filet op elk voorverwarmd bord. Giet er de braadsappen over. Schep er de gevulde mie naast en dien op.

Morgen: catalogna.

    • Kim Maclean