Go Ahead Eagles blijft woonwijk trouw

Go Ahead Eagles ziet af van de bouw van een nieuw stadion. De eerste-divisieclub kiest ervoor om het huidige stadion De Adelaarshorst te renoveren. Daarmee blijft de voetbalclub uit Deventer een van de weinige clubs in het betaalde voetbal met een stadion middenin een woonwijk.

Supporters en de plaatselijke politiek hebben verheugd gereageerd. Sinds 1996 werkt de club aan een nieuw stadion. Het plan om op een bedrijventerrein langs de snelweg A1 een nieuw stadion met een capaciteit van 12.000 toeschouwers te bouwen, heeft grote vertraging opgelopen.

Bovendien is de financiële situatie van de club de laatste jaren verslechterd. De club kon vorig jaar alleen dankzij een voorschot van de gemeente voor de bouw van het nieuwe stadion een faillissement voorkomen. Om het huidige seizoen financieel goed af te kunnen sluiten, vraagt Go Ahead 300.000 euro. Als de gemeente niet meewerkt, wil de club haar aandelen verkopen.

Renovatie past beter bij de financiële situatie en de sportieve ambitie van de club. Go Ahead wil in de top van de eerste divisie, of de tweede helft van de eredivisie spelen.

Het Deventer gemeentebestuur noemt de beslissing van Go Ahead Eagles om in de Vetkampstraat te blijven `realistisch'. De gemeente had Go Ahead Eagles voor de nieuwbouw een bedrag van 5,9 miljoen euro toegezegd. De club wil dit geld grotendeels aanwenden voor de renovatie, waarmee het volgend jaar zomer wil beginnen. De toeschouwerscapaciteit moet vergroot worden van 4.800 naar minimaal zesduizend.

Go Ahead Eagles wil een kunstgrasmat aanleggen zodat andere selectieteams ook in het stadion kunnen spelen.

Parallel aan de renovatieplannen wil de club onderzoeken of het in de toekomst mogelijk samen met AGOVV uit Apeldoorn – ook actief in de eerste divisie van het betaalde voetbal – een nieuw stadion kan bouwen.