Geen CAO: hoger loon

Het Nederlandse personeel van olieconcern Shell dat niet onder de nieuwe CAO valt, krijgt meer loon dan de mensen die er wel onder vallen. Dat meldde vakbond FNV Bondgenoten gisteren.

Het gaat om de eenmalige, niet structurele, uitkering. Personeel dat onder de CAO valt, krijgt 2,5 procent extra. Zij die daar niet onder vallen, 3,5 procent. Ook is er een hogere bonus voor de laatste groep, die bestaat uit leidinggevenden bij productielocaties en mensen op het hoofdkantoor.

Vakbondsbestuurder E. Schellenberg: ,,Als we hadden geweten dat Shell aan de ene groep meer zou betalen dan aan de andere, hadden we er rekening mee gehouden. Het verschil gaan we bij de volgende onderhandelingsronden terughalen.''

Shell verwijt de bond dat die uit alle arbeidsvoorwaarden alleen dit element haalt. ,,Er zijn meer verschillen. Het aantal adv-dagen is voor werknemers die onder de CAO vallen vijftien. Voor werknemers die er niet onder vallen elf'', aldus een Shell-zegsman.