Fractievoorzitter PvdA A'dam weg

De fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, Tjalling Halbertsma (56), treedt af. Hij is zes jaar raadslid geweest, waarvan de laatste twee jaar als voorzitter van de fractie. Hij zal ook uit de gemeenteraad stappen. Hij vertrekt wanneer er een opvolger voor hem is gevonden.

De in Friesland geboren Halbertsma is behalve fractievoorzitter van de PvdA ook directeur van de investeringsmaatschappij Wedge International, grootaandeelhouder van bouwbedrijf BAM. Dit bedrijf krijgt veel opdrachten in de gemeente Amsterdam.

Volgens Halbertsma was hij al enkele maanden van plan de politiek te verlaten: ,,Onder de kerstboom had ik eigenlijk al besloten dat het mooi was geweest.'' Dat zijn vertrek op zich liet wachten, had volgens Halbertsma te maken met enkele grote verschuivingen in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Begin december was bekend geworden dat dat wethouder G.Dales burgemeester zou worden in Leeuwarden. ,,Toen dacht ik dat na de installatie van zijn opvolger, Frits Huffnagel, het moment was gekomen.'' Maar half januari ontstond een rel rond PvdA-wethouder Rob Oudkerk (Sociale Zaken en Onderwijs) naar aanleiding van zijn bezoek aan prostituees op een gedoogzone. Oudkerk stapte in de nacht van 19 op 20 januari op. De Amsterdamse PvdA-fractie droeg daarop Halbertsma voor als opvolger. Halbertsma maakte na enkele dagen bekend deze functie niet te aanvaarden.

Het vertrek van Oudkerk leidde tot grote verdeeldheid in de partij. Het partijbestuur vocht de onenigheid over de aanpak van de zaak-Oudkerk in de media uit, wat uitmondde in het vertrek van drie van de twaalf bestuursleden. Halbertsma stelde weer zijn vertrek uit. ,,De rust moest eerst terugkeren binnen de partij.''

Na de verkiezingen van twee jaar geleden had hij zich kandidaat gesteld als voorzitter, ,,omdat ik vond dat er weinig anderen binnen de fractie waren met genoeg ervaring. Die situatie is nu heel anders.'' Halbertsma: ,,We hebben inmiddels een goed ingewerkte ploeg. De zaak staat goed op de rails.'' Hij waarschuwt zijn opvolger voor de zwaarte van het fractievoorzitterschap: ,,Je weet niet wat je overkomt''.