Europarlementariër is geen zakkenvuller

Niets dat europarlementariërs zo verenigt als verhalen over hun riante onkostenvergoedingen. Alle vijf Duitse `Spitzenkandidaten' – de lijsttrekkers – bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement waren vanmorgen in Straatsburg present op een naar eigen zeggen ,,zeer uitzonderlijke'' spoedpersconferentie. Van de CDU-er Hans Pöttering tot en met Groenen-lijsttrekker Daniel Cohn-Bendit. De reden: het Duitse boulevardblad Bild dat gisteren in 4,5 miljoenvoud in chocoladeletters op de voorpagina had staan: `Der erste EU-Politiker packt aus!'

Daaronder het relaas van de Oostenrijkse onafhankelijke europarlementariër Hans-Peter Martin die beweerde 7.200 gevallen van onregelmatig declaratiegedrag te kennen. Hierbij zaten 57 van de in totaal 99 Duitse afgevaardigden. Het gaat volgens Martin (die vorige maand de socialistische fractie werd uitgezet) vooral om het onrechtmatig opstrijken van de dagvergoeding van in totaal 262 euro.

Diverse keren had hij gezien dat parlementariërs alleen maar de vergaderzaal in kwamen om de presentielijst te tekenen. Ook zouden collega's de lijst voor anderen hebben getekend. Martin heeft dit allemaal nauwgezet bijgehouden beweert hij. Europarlementariërs krijgen alleen hun dagvergoeding als zij ook hun handtekening hebben gezet waarmee ze bewijzen aanwezig te zijn geweest. Het is het bekende verwijt dat eerder ook in andere landen voor opschudding zorgde. Dit keer dus in Duitsland.

Als door een adder gebeten reageerden de europarlementariers op de publicatie in Bild, dat al vaker het `rijke leven' van de Europese volksvertegenwoordigers aan de orde stelde. Bij het begin van de vergadering in Straatsburg werd gisteren bij voorzitter Pat Cox om een onderzoek gevraagd. En vanmorgen legden zij in een bomvolle perszaal uit dat zij echt geen zakkenvullers waren maar 60 à 70 uur per week werkten.

Het feit dat zij niet lijfelijk in de zaal aanwezig zijn, wil niet zeggen dat zij niet werken, maar elders aan het vergaderen zijn. En werkelijk gevallen van fraude moest Martin maar hard maken. Op de perstribune zagen voorlichters van het Europees Parlement het hoofdschuddend aan. Zij weten inmiddels: tegen dit beeld valt eenvoudigweg niet op te communiceren.