Directeur Hoevenaars ziet bij Boskalis `geen uitdaging' meer

De financiële bestuurder van baggerbedrijf Boskalis Westminster, Arnold Hoevenaars, stapt op. De oud-topman van verzekeringsconcerns Achmea en Eureko trad vorig jaar met veel enthousiasme aan bij de onderneming, maar is al snel uitgekeken op zijn nieuwe baan.

Hoevenaars zat zestien jaar bij Philips en vervolgens veertien jaar bij verzekeraar Achmea en diens Europese alliantie Eureko. Op 1 juli vorig jaar trad hij toe tot de raad van bestuur van baggeraar Boskalis, waar hij werd geconfronteerd met een heel andere cultuur dan hij gewend was.

Zelf had Hoevenaars zich daar al op voorbereid gezien zijn uitspraak: ,,Dit is iets heel anders dan financiële dienstverlening. Het gaat bij Boskalis om grote, internationale projecten, een stukje Hollands glorie.'' Als de contactpersoon bij Boskalis voor analisten en zakenbankiers was hij veel op reis en bezocht hij de internationale projecten van het bedrijf.

Maar achteraf blijkt zijn nieuwe baan de 55-jarige bestuurder toch een beetje te zijn tegengevallen. Dat bleek ook uit het persbericht dat Boskalis gisteren verspreidde. ,,Hoevenaars constateert dat gezien zijn brede ervaring, bij Boskalis geen ruimte bestaat voor een functie met een voor hem passende uitdaging'', zegt het bedrijf in een toelichting op zijn vertrek.

Volgens Boskalis speelt ook de eerder dit jaar aangekondigde reorganisatie een rol bij het vertrek van Hoevenaars. De onderneming kondigde begin deze maand aan 450 banen te schrappen, waarvan 200 in Nederland. Hoevenaars zegt geen uitdaging meer in zijn functie te zien ,,tegen de achtergrond van de voorgenomen rationalisatie van de onderneming''.

Het is niet de eerste keer dat Hoevenaars snel vertrekt. Hij stapte eind 2002 na ruim een jaar op als bestuursvoorzitter bij verzekeringsconcern Eureko nadat het bedrijf een verlies had gemeld van 591 miljoen euro over de eerste negen maanden van 2002. De rode cijfers werden door het bedrijf geweten aan stroppen op beleggingen en op tegenvallende buitenlandse investeringen bij het Portugese BCP en het Britse Friends Provident.

Verder ving Eureko bot in Polen waar de overheid de overname van de grootste verzekeraar in dat land dwarsboomde.

Hoevenaars voerde bij Eureko evenals bij Boskalis ,,persoonlijke redenen''aan als oorzaak van zijn vertrek. Het bedrijf wilde indertijd niet zeggen of er een verband bestond tussen het vertrek van Hoevenaars en het grote verlies dat in zijn periode werd geleden.