DE koopt duurzame koffie in

Douwe Egberts, met 65 procent van de verkopen marktleider koffie in Nederland, wil duurzaam geproduceerde koffie gaan inkopen. Het gaat voorshands om 2.500 ton, oftewel een kleine 4 procent van de jaarlijkse inkoop van 65.000 ton.

Douwe Egberts gaat daartoe samenwerken met de stichting Utz Kapeh, zo staat in een gezamenlijke verklaring. Utz Kapeh is een door concurrent Ahold Coffee Company opgerichte, maar inmiddels zelfstandig functionerende stichting die het lot van de boeren in de koffielanden wil verbeteren. Daartoe certificeert Utz Kapeh (`goede koffie' in een van de Maya-talen in Guatemala) koffieboerderijen aan de hand van criteria als milieubelasting, en arbeidsrechten en gezondheidszorg voor koffieplukkers.

Volgens een woordvoerster van Douwe Egberts is de samenwerking met Utz Kapeh slechts het begin van de duurzame activiteiten van het bedrijf. Douwe Egberts is lang gekritiseerd omdat het bij de inkoop geen rekening zou houden met de omstandigheden waaronder de koffie in de zogeheten oorspronglanden wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft geen `groeidoelstelling' voor duurzame koffie, maar wel de `intentie' de hoeveelheid van 2.500 ton op termijn uit te breiden, aldus de woordvoerster.

De zogenoemde Koffiecoalitie, een verbond van ontwikkelingsorganisaties en de vakbeweging, juicht de stap van Douwe Egberts toe. Het bedrijf, zo stelt de Koffiecoalitie, ,,geeft een positief signaal af'' naar de koffiemarkt, waarop het internationaal een van de vier grote spelers is.