Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Daders van aanslagen in Madrid geïdentificeerd

De Spaanse politie heeft de tien daders geïdentificeerd die de explosieven plaatsten waarmee op 11 maart de terreuraanslagen op de treinen in Madrid werden gepleegd. Vier van hen behoren tot de veertien verdachten die vastzitten in verband met de aanslagen, voor de overige zes is een internationaal opsporings- en uitleveringsbevel uitgevaardigd. Dat meldt vandaag de Catalaanse krant El Periódico.

De identificatie van de daders vond plaats na nieuwe arrestaties vorige week, en een verdere aanscherping van het onderzoek. De sleutel blijkt opnieuw de mobiele telefoon te zijn die werd aangetroffen in een rugzak met explosieven die niet ontplofte. Al snel leidde die telefoon naar hoofdverdachte Jamal Zougam. De Marokkaan dreef in de Madrileense volksbuurt Lavapies een winkeltje in mobiele telefoons. Inmiddels heeft de politie in de heuvels ten zuidoosten van Madrid het huis ontdekt waar de daders de bompakketten hebben vervaardigd. De plek werd teruggevonden aan de hand van de activering van de mobiele telefoons die later werden gebruikt als ontstekingsmechanisme voor de explosieven. In het huis zijn een groot aantal vingerafdrukken, resten explosieven en ontstekingsmechanismen aangetroffen.

Aan de hand van deze vondsten en de resultaten van de eerste verhoren, heeft de politie een gedetailleerde reconstructie kunnen maken van de voorbereidingen van de aanslagen. Behalve Zougam worden drie andere arrestanten verdacht de bommen in de vier treinen te hebben geplaatst. Onder hen bevindt zich een Syriër die eind vorige week werd gearresteerd. Samen met Zougam werd hij herkend door reizigers die de aanslagen overleefden. Het internationale arrestatiebevel voor de overige zes verdachten, van wie het vermoeden bestaat dat zij Spanje zijn ontvlucht, zal de komende dagen worden verspreid onder de politie en geheime diensten.

Uit de eerste onderzoeksresultaten zou blijken dat geen van de verdachten een training heeft ontvangen in kampen van Al-Qaeda in Afghanistan. Het zou derhalve gaan om een groep van mannen van voornamelijk Marokkaanse afkomst die tot de jongere generatie van extremisten behoort die in Europa is opgegroeid en geïndoctrineerd. In totaal zijn inmiddels 19 mannen en één vrouw gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de aanslagen. Zes mannen zijn na verhoor vrijgelaten.

Het aantal slachtoffers van de aanslagen is inmiddels officieel 190 geworden, nadat gisteren een zwaargewonde vrouw kwam te overlijden. Het aanvankelijke aantal van meer dan tweehonderd was gebaseerd op het aantal menselijke resten dat niet geïdentificeerd kon worden. Naar schatting 1500 mensen raakten gewond.