Conservatief Spruyt `met dood bedreigd'

De directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting, Bart Jan Spruyt, wordt sinds anderhalf jaar met de dood bedreigd. Volgens Spruyt betreft het hier `links-radicalen' van autochtone afkomst, die hem bij lezingen en ook langs andere weg bedreigen. Hij verklaarde een en ander vandaag tegenover deze krant.

Spruyt heeft op eigen gelegenheid een beveiligingsbedrijf in de arm genomen en zich aangewend elke dag langs een andere route van en naar zijn werk te gaan. Hij blijft in de openbaarheid optreden maar is naar eigen zeggen `selectiever' bij het aannemen van uitnodigingen.

Volgens Spruyt heeft de Leidse filosoof Paul Cliteur, die vorige week aankondigde zich te willen matigen bij stellingnamen in het openbaar debat, zijn stap mede genomen op grond van Spruyts ervaringen. Net als Cliteur neemt Spruyt het een aantal columnisten van linkse signatuur, zoals Marcel van Dam en Thijs Wöltgens, alsmede de Groningse burgemeester Wallage, kwalijk dat zij voor de bedreigingen een klimaat scheppen door het hanteren van `onzakelijke' kwalificaties in het debat, met name over integratie.

Volgens Spruyt zijn de bedreigingen in januari 2003 begonnen. Bij een lezing voor studenten in Amsterdam stond toen een student op en zei dat hij ,,moest worden doodgeschoten'', waarop anderen applaudisseerden. Sindsdien vindt hij bij optredens in het land geregeld mensen tegenover zich die bijvoorbeeld zeggen dat zij er ,,net als Volkert van der G. best twintig jaar voor over hebben om mij vol met lood te pompen'', aldus Spruyt.

Dat het om links-radicalen gaat, blijkt volgens Spruyt uit de inhoud van wat zijn bedreigers te berde brengen. Spruyt heeft, om redenen die hij niet wil onthullen, nog geen aangifte gedaan.

Linkse lafheid pagina 6