Columnist Cliteur 5

Columnist pur sang H.J.A. Hofland spreekt zijn collega Cliteur in zijn column `Angst, walging en vetzucht' (NRC Handelblad, 24 maart) een beetje moed in dat hij niet moet zwichten voor dreigementen Cliteur zou volgens criticasters de polarisatie in de samenleving aanwakkeren.

Het gaat er mij hier niet om mijn bijdrage te leveren aan het `demoniseren', maar het mag gerust eens gezegd dat veel van die dure stukjesschrijvers er zich vaak nogal makkelijk van af maken en zwelgen in hun makkelijke (weinig feiten blootgevende) opinies. Dat geldt zelfs vaak voor Hofland. Kun je er in tijden van voorspoed nog vrede mee hebben als hij weinig feitelijks te melden heeft, omdat hij wat hij zegt tenminste mooi zegt, als het er allemaal wat meer om spant in het publieke domein is het nogal storend als in zo'n stukje telkens alleen maar alle hypes van de week worden samengevat en er slechts één flinterdun ideetje (liefst wel grappig) aan toe wordt gevoegd of zelfs dat niet. Zeker van Hofland verwacht ik een meer inhoudelijk tegengeluid tegen al die (veelal Angelsaksisch georiënteerde) eenheidsworst in onze Nederlandse media journalisten en columnisten, Europa breidt naar het Oosten uit, niet naar het Westen! Was er na 11 september in onze media nog wel eens een verdwaalde analyse over de oorzaken en achtergronden van het terrorisme aan te treffen, na 11 maart lijken (historische) feiten werkelijk taboe.

    • Paul Ophey