Britten weren Bulgaren, Roemenen

De Britse regering heeft alle immigratieaanvragen uit Roemenië en Bulgarije bevroren. Volgens minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) is dat nodig om te onderzoeken of migranten inderdaad massaal met valse papieren het Verenigd Koninkrijk binnenkomen en er blijven, zoals een Britse diplomaat in Boekarest heeft gezegd.

Die beschuldiging, door de Conservatieve oppositie naar buiten gebracht, dreigt de carrière van de staatssecretaris voor Immigratie, Beverley Hughes, verder te beschadigen. Blunkett ontkende dat Hughes, wier ster razend snel is gestegen, zal moeten opstappen en zei dat ze ,,fantastisch werk'' doet op de ,,zwaarste portefeuille'' die er voor een staatssecretaris is. Maar in het Lagerhuis komt ze naar verwachting vandaag zwaar onder vuur te liggen.

Hughes gaf eerder deze maand toe geweten te hebben dat Chinese immigranten door illegale koppelbazen werden uitgebuit als schelpenrapers, maar geen actie te hebben ondernomen. In februari verdronken twintig Chinezen op het strand van Morecambe Bay.

Hughes wordt ook verweten cruciale controles te hebben nagelaten bij immigranten uit Oost-Europa die in het Verenigd Koninkrijk een bedrijf willen beginnen. De rel werd eerst ontzenuwd, nadat ambtenaren de schuld kregen van ,,overdreven ijver bij het wegwerken van achterstanden'', maar laaide op na het uitlekken van een memo waarin stond dat Hughes groen licht gaf voor alle aanvragen ouder dan drie maanden. Volgens de verkeert het immigratiesysteem ,,in chaos'', ook al is het aantal asielverzoeken drastisch gedaald. De rechtse pers zegt dat het land ,,verzwolgen'' dreigt te worden door een golf immigranten uit Oost-Europa, met name zigeuners uit Slowakije. James Cameron, een Britse diplomaat in Boekarest, is geschorst nadat hij Tory-woordvoerder voor immigratie, David Davis, een email stuurde waarin hij zegt dat valse aanvragen ,,met koffers vol'' worden ingediend en goedgekeurd.