Britse bieders nog over voor PCM

De Britse investeerders Apax en Candover zijn de laatste twee overgebleven partijen in de overnameslag om kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant. Van deze twee partijen heeft Apax het hoogste bod uitgebracht. Binnen anderhalve week moet duidelijk zijn met welke partij PCM in zee gaat.

Volgens bronnen die betrokken zijn bij de overname zijn de twee Amerikaanse investeerders – Providence en Warburg Pincus – afgevallen omdat zij `hardere' eisen zouden stellen dan de Britten. Gisteren werd al bekend dat het Belgische mediabedrijf De Persgroep was uitgesloten van de overnamestrijd. Belangrijkste struikelblok vormde de waardering van beide bedrijven bij de fusie die De Persgroep voor ogen stond met PCM. Daarmee zijn drie van de vijf partijen afgevallen.

Apax is een financieringsmaatschappij die de afgelopen dertig jaar ruim 11 miljard euro heeft geïnvesteerd in verschillende ondernemingen. Daar zitten een aantal mediabedrijven bij, variërend van televisie- en radiozenders tot vak- en dagbladen. Een voorbeeld van een dagblad waarin Apax zit, is 20 Minuten, een Zwitserse gratis openbaarvervoerkrant vergelijkbaar met Metro en Spits. PCM zou voor Apax het eerste Nederlandse mediabelang zijn.

Candover is in tegenstelling tot Apax een beursgenoteerd investeringsfonds. Het bedrijf heeft tot dusver in circa 120 ondernemingen kapitaal gestoken, voor een totaalbedrag van ongeveer 25 miljard euro. In Nederland is Candover bekend van zijn investering in Kluwer Academic Publishing (KAP), de wetenschappelijke tak die Wolters Kluwer anderhalf jaar geleden verkocht. In Groot-Brittannië kocht Candover begin 1998 een uitgever van 53 regionale kranten, die vier jaar later weer van de hand werd gedaan.

Beide investeringsmaatschappijen zouden geen bezwaar hebben tegen de eisen die de stichting Democratie en Media, de huidige meerderheidsaandeelhouder in PCM, stelt. De stichting wil een vetorecht hebben op strategische beslissingen met betrekking tot de dagbladen van PCM, dat ook Algemeen Dagblad en Trouw uitgeeft. Na de transactie is de stichting nog voor 35 procent aandeelhouder in het concern.