`Bestrijding van bloeddiamant slechts pr-stunt'

De steun van diamantairs aan het initiatief van onder meer de Verenigde Naties om de handel in zogeheten `bloeddiamanten' te bestrijden, is niet meer dan een ,,pr-stunt''. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Global Witness in een vandaag gepubliceerd rapport. Het rapport `Broken Vows' (gebroken geloften) zal vandaag worden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de World Diamond Council in Dubai.

Global Witness is een van de initiatiefnemers van het `Kimberley Proces' dat diamanthandelaren en regeringen in 61 landen verplicht te controleren of verhandelde edelstenen niet zijn gebruikt voor de financiering van oorlogen in Afrika. De detailhandel in diamanten heeft het proces vanaf het begin omarmd in de hoop het imago bij het stellen van profiteur van de conflicten op het continent.

Global Witness deed onderzoek bij een aantal internationale diamantverkopers in de grote steden van de Verenigde Staten, de grootste consumentenmarkt voor diamanten ter wereld. Volgens de onderzoekers bewijzen de diamantairs niet meer dan ,,lippendienst'' aan de afspraken die vier jaar geleden in het Zuid-Afrikaanse Kimberley zijn gemaakt. ,,Deze voortdurende nalatigheid betekent dat diamanten conflicten, mensenrechtenschendingen en terrorisme blijven voeden'', aldus Corinna Gilfillan van Global Witness.

Van de 33 bedrijven die de organisatie in Amerika bezocht, bleek het personeel van slechts vier diamantairs op de hoogte van de voorwaarden waaraan diamanten moeten voldoen om de klant te kunnen garanderen dat ze niet uit conflictgebieden komen. De meeste bedrijven weigerden gehoor te geven aan het verzoek hun bijdrage aan de bestrijding van conflictdiamanten toe te lichten.

De Hoge Raad voor Diamant in België, waar 80 procent van de ruwe en 50 procent van de geslepen diamanten ter wereld wordt verhandeld, vindt dat het rapport van Global Witness ,,de essentie van het Kimberly Proces uit het oog verliest''. ,,Het proces had tot doel alle latten gelijk te leggen en alle diamanten te voorzien van certificaten zodat we kunnen zien waar de stenen vandaan komen'', laat woordvoerder Youri Steverlynck vanochtend telefonisch weten. ,,Dat systeem bestaat en werkt sinds vorig jaar.'' Hij wijst ook op de vrede die is uitgebroken in Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo en Angola, waar rebellenbewegingen voorheen van de handel in diamanten profiteerden. ,,Is het erg dat in de detailhandel niet iedereen alle regels kent? Het gaat om de exporterende landen en die kunnen niet meer om de certificaten heen.''

    • Bram Vermeulen