Annan legt nieuw plan Cyprus voor

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft gisteren in Zwitserland een aangepast plan voor de hereniging van Cyprus voorgelegd aan onderhandelende delegaties.

Volgens een VN-functionaris gaat het in het aangepaste plan om ,,substantiële veranderingen'' om zowel de Turks- als de Grieks-Cyprioten tegemoet te komen. Maar met name de Grieks-Cyprische zijde toonde zich hoogst ongelukkig. ,,Hij [Annan] gaf ons een boterham en een kop koffie. Hij gaf hun [de Turks-Cyprioten] een vijf gangen tellend diner met champagne'', zei een Grieks-Cyprische onderhandelaar. Een Turks-Cyprische zegsman zei dat nog opheldering noodzakelijk was.

De onderhandelende delegaties zijn bijeen in het Zwitserse plaatsje Bürgenstock, bij Luzern.

Annan maakte zijn 220 pagina's tellende plan, met 9.000 bladzijden annexen, niet in detail bekend, maar onderhandelaars onthulden de belangrijkste onderdelen.

De Turks-Cyprioten, die nu een minderheid vormen van 11,7 procent, zouden volgens het nieuwe plan 29 procent van het Cyprische grondgebied overhouden, 5 procent minder dan in de huidige situatie. Maar het aantal Grieks-Cyprische vluchtelingen dat naar het noorden mag terugkeren, is eveneens teruggebracht van in totaal 21 procent van de Turks-Cyprische bevolking tot 18 procent.

Een herenigd Cyprus zou moeten worden geregeerd door een presidentiële raad van negen leden, van wie zes Grieks- en drie Turks-Cyprioten. Annan had eerst een verdeling van vier Grieken en twee Turken voorgesteld.

De kern van het vredesplan, dat Cyprus een federale staat moet worden met grote autonomie voor beide delen, is in stand gebleven. Turkse troepen mogen op het eiland blijven, zij het dat hun aantal wordt verminderd van nu 30.000 tot 650 nadat Turkije (op een nog onbekend tijdstip) tot de Europese Unie zal zijn toegetreden. Turkse kolonisten mogen eveneens blijven.

Als de partijen deze week in Bürgenstock geen overeenstemming bereiken over het plan, zal Annan zelf er de laatste hand aan leggen en het op 20 april aan de Grieks- en Turks-Cyprioten in afzonderlijke referenda voorleggen.