`Windenergie treft stroom'

De grote toename van windenergie in Noordwest-Europa kan gevaarlijk zijn voor de stroomvoorziening. Dit zegt Gerard Maas, voorzitter van het dagelijks bestuur van het Europese samenwerkingsverband van beheerders van elektriciteitsnetwerken (UCTE).

,,Vorig jaar was er 28 procent minder wind in Europa dan het jaar ervoor, maar het nieuwe vermogen dat wordt opgesteld is voornamelijk windenergie'', aldus Maas, tevens manager bij Tennet, de beheerder van het Nederlandse distributienetwerk voor stroom.

Het aandeel van windenergie in Europa is nu nog relatief klein, maar de plannen zijn ambitieus. Zowel de Europese Unie als Nederland wil een grote toename van schone energieopwekking, zoals windenergie. Overheden stimuleren investeringen in windmolens, zoals bijvoorbeeld bij de geplande bouw van het windpark voor de kust van Egmond aan Zee dat voorziet in 36 molens die 99 megawatt moeten gaan leveren, voldoende om 110.000 huishoudens van stroom te voorzien.

,,De toename baart ons zorgen'', zegt Maas, en niet alleen omdat het minder waait, ook bij harde wind is stroom uit windenergie niet altijd betrouwbaar. ,,Als het bijvoorbeeld hard stormt draaien molens zich ter bescherming uit de wind omdat ze anders kapotgaan'', zegt Maas. In het noorden van Duitsland, waar zeer veel windmolens staan, zou dit resulteren in het plots wegvallen van 12.000 megawatt, iets dat de afgelopen tijd enkele malen ternauwernood kon worden voorkomen. ,,Politici luisteren nog niet naar de mogelijke gevaren, maar dat komt nog wel'', verwacht Maas, als de geplande 6.000 megawatt windvermogen straks staat opgesteld in de Noordzee.

Volgens de UCTE-voorzitter zou er een achtervang moeten zijn voor de windenergie in de vorm van energieopslag in uitgeputte gasvelden die kan worden gebruikt voor momenten dat het windstil is of als de molens niet kunnen functioneren.