Van troetelkind tot bankzitter

Robin van Persie, een van de grootste talenten in de Feyenoord-historie, is gedegradeerd tot bankzitter. Het buitenland lonkt voor de 20-jarige linksbuiten. Over de teloorgang van een kroonjuweel.

Robin van Persie hoefde gisteren in een zonnige Kuip zijn trainingspak niet uit te trekken. Het voormalige `troetelkind', dat vorige week nog een kwartiertje speeltijd kreeg, slijt zijn dagen op de reservebank en zag zijn ploeggenoten gemakkelijk winnen van Roda JC. Toen de stadionspeaker de opstelling voorlas, kwam de speler met rugnummer 32 als laatste reserve aan bod. Hij werd als enige uitgefloten door het legioen. De linksbuiten zag dit seizoen een transfer naar zijn `droomclub' Arsenal afketsen en heeft aangegeven bij Feyenoord te willen vertrekken.

Op de training naast De Kuip maakte Van Persie vrijdagochtend niet de indruk dat hij hard knokt om zijn basisplaats te heroveren. Uit de onderlinge partijtjes werd duidelijk dat een basisplaats tegen Roda JC er niet in zat. Chagrijnig stapte hij van het veld. Of hij op de weg terug naar het basiselftal is? ,,Ik ben nu drie jaar prof. Ik heb bewezen dat ik in de basis hoor. Ik ben in vorm en train goed. Ik heb in het tweede elftal twee goede partijen neergezet en als ik dan maar tien minuten speeltijd krijg ...'', doelde hij op zijn rol als invaller in het `eerste' en zijn recente twee treffers tegen Jong PSV, in de halve finale van de beker voor beloftes.

Het is hoogst onzeker of hij volgend seizoen nog speelt bij Feyenoord, waar hij een contract heeft tot 2005. Het buitenland lonkt. Van Persie: ,,Ik ben een jonge speler en moet me verder ontwikkelen. Werken aan mijn zwakke punten. Maar dan moet ik wel medewerking krijgen en die is hier ver te zoeken.'' Medewerking van de technische staf? ,,Ja, bijvoorbeeld'', verklaart hij het gesprek voor beëindigd.

Na een vraaggesprek met Voetbal International verspeelde Van Persie vorige week het laatste restje krediet bij Feyenoord. Hij verweet Van Marwijk, de vertrekkende trainer, een chronisch gebrek aan warmte. En passant kreeg diens opvolger Ruud Gullit ook een sneer. Gullit zou namelijk hebben gezegd dat Van Persie nog lang niet goed genoeg is voor Arsenal. Volgens de hoofdpersoon een ,,denigerende opmerking''. Tussen Feyenoord en Van Persie komt het niet meer goed, als we de ondervraagden mogen geloven. ,,Hij wil zo graag weg, dan is het beter dat hij gaat'', vindt Van Marwijk.

Supporter Koos de Bie bezoekt de trainingen dagelijks en ziet de ,,pleintjesvoetballer'' niet graag vertrekken. ,,Een technicus op de vierkante meter met een beslissende actie. Ik gunde hem Arsenal wel, hoor. Bij een buitenlandse grote club komt hij misschien wél tot ontplooiing. Of onder Gullit. Van Persie heeft ongekende kwaliteiten en is technisch een van de betere spelers. Maar het is geen jongen voor werkvoetbal. Robin is een speler die schouderklopjes nodig heeft. Het breekt zo'n jongen als je hem er naast zet. Hij kruipt in zijn schulp na een reprimande. Dan lijkt hij arrogant, maar hij weet zich gewoon geen houding te geven.''

Het voetballeven van Robin van Persie begon al in de buik van zijn moeder. Tijdens haar zwangerschap ontmoette zijn vader een waarzegster, die raadde dat het gezin twee dochters had en voorspelde dat het derde kind een zoon zou worden met een hekel aan school en een talent voor topsport. Het joch zou beroemd worden, in een sportwagen rijden en de hele familie kunnen onderhouden. Die voorspelling is voorlopig uitgekomen. Over de sportieve afloop deed de waarzegster destijds geen uitspraken.

Vader Bob van Persie is een kunstenaar uit Kralingen die zijn jongste kind al tegen ballonnen liet trappen toen die nog luiers droeg. De band tussen vader en zoon was en bleef hecht. In Rotterdamse voetbalkringen wordt de invloed van senior op junior steeds vaker bekritiseerd. Van Persie is door zijn buitengewone voetbalgaven van huis uit zó verwend, dat hij moeilijk te corrigeren is. Met zijn kromme benen, kromme voorzetten en fluwelen traptechniek is hij een uitzonderlijke speler. Hij behoort, volgens vriend en vijand, tot de grootste talenten in de Feyenoord-historie. Maar in mentaal opzicht schiet hij tekort.

Trainer Van Marwijk, die hem drie seizoenen geleden liet debuteren, twee seizoenen geleden disciplinair strafte en dit seizoen tot bankzitter degradeerde: ,,Ik ben de eerste trainer die wel eens kritiek op Robin heeft. Hij is in zijn jeugd door iedereen bewonderd en daar is hij achteraf niet beter van geworden. Hij leeft in een tijd van verwende kinderen. Ik was vroeger ook niet de makkelijkste, maar moest eerst op de fiets en later op de brommer naar de training. Robin heeft die harde leerschool gemist. Ik heb hem vaak genoeg gesproken – ondanks alle verhalen die het tegendeel beweren – maar hij gaat toch zijn eigen weg. Ik hoef hem ook niet te adviseren naar welke club hij eventueel moet vertrekken. Hij zal altijd zijn eigen koers blijven varen.''

Doelman Patrick Lodewijks, kamergenoot en vertrouwenspersoon, ziet zichzelf niet als vriend of vaderfiguur. ,,We zijn min of meer bij toeval `slapie' geworden en kunnen nog steeds goed door één deur met elkaar. We zijn goede collega's. Ik zeg niet : `Jij moet dit en jij moet dat'. Ik haal niet alleen het negatieve uit een training of een wedstrijd, ik wijs hem wel op zijn verantwoordelijkheden. Robin maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Creatieve mensen kiezen nu eenmaal nooit de weg van de minste weerstand. Hij moet alleen oppassen dat zijn houding niet tegen hem gaat werken. Romario betaalde zijn negatieve gedrag terug op het veld. Bij Robin zijn er nog te weinig pieken.''

Die mening is Willem Veenman, oud-voorzitter van de supportersvereniging, ook toegedaan. ,,Ik heb een haat-liefdeverhouding met dat kolere joch. Op mijn kantoor hangt een prachtig schilderij van Robin. Ik aai hem daar wel eens over de bol. Aan de andere kant zou ik hem wel eens een knal voor zijn kanis willen geven. Die pestaap is te veel in weelde opgegroeid. Laten we eerlijk zijn: hij heeft de laatste tijd weinig of niks laten zien. Een beetje snuffelen op het middenveld, geen beslissende acties. Vind je het gek dat het legioen zich tegen hem keert? Hij doet arrogant naar het publiek en daar zijn wij in Rotterdam niet van gediend. Hij moet knokken voor zijn poen. Hij zou zich misschien meer thuisvoelen in Amsterdam (lees: Ajax, red.). Maar ze moeten daar met hun pootjes van Robin afblijven, want hij is en blijft een Feyenoorder.''

Coen Moulijn, voormalig linksbuiten en populairste Feyenoorder aller tijden, noemt zichzelf geen fan maar ziet Van Persie wel graag spelen. ,,Hij heeft bepaalde kwaliteiten waarvoor ik naar het stadion kom. Zulke talenten worden niet elke dag geboren. Die moet je dus koesteren. Helaas laat hij snel het koppie hangen. Nou moet ik toegeven dat ik vroeger nooit op de bank heb gezeten, dus is het makkelijk praten dat hij zich daarover heen moet zetten. De trainer zal er bepaalde bedoelingen mee hebben. Ik kreeg alle ballen keurig in de voeten gespeeld, maar dat heb ik zelf moeten afdwingen'', vertelt Moulijn, die Van Persie nooit als zijn opvolger heeft beschouwd. ,,Hij is meer een type-Van Hanegem. Voor een linksbuiten mist hij pure startsnelheid. Op het middenveld zie ik nog steeds een mooie toekomst voor hem weggelegd. Maar dan moet hij nog wel een jaar of twee bij Feyenoord blijven.''

Maar de kans dat Van Persie vertrekt is volgens zijn vertegenwoordiger Erwin Boonacker ,,groot tot zeer groot''. Ondanks het feit dat de speler nu bankzitter is. ,,Dat is niet prettig. Hij moet zelf een basisplaats afdwingen, maar dan moet hij wel de kans krijgen. Voor invalbeurten van vijf minuten is hij de jongen niet. Maar voor toptalenten als Robin is er altijd een markt. Hij wordt al jaren gevolgd door buitenlandse scouts. Dat hij kan voetballen, daar zijn alle kenners het over eens. De sportieve uitdaging is voor Robin belangrijker dan het geld. Zijn voorkeur gaat nog steeds uit naar Arsenal of een andere Engelse club. Nee, we hebben geen contact met Arsenal. Er is een lijstje, maar er is nog niks concreet. Er zijn geen onderhandelingen gaande'', ontkent Boonacker impliciet geruchten over mogelijke belangstelling van PSV.

    • Jaap Bloembergen
    • Pieter de Vries