Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Eerste deel van een serie over Westerse inlichtingendiensten die het Al-Qaeda netwerk willen oprollen. Tien maanden voor `9/11' verijdelden Europese inlichtingendiensten een aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg. Ned.2, 18.25-19.10u.

Afscheid prinses Juliana. Uitzending over de uitvaart morgen van de 20 maart overleden prinses Juliana. Met o.a. historicus Jan Bank en theologe Jacobine Geel. Morgen live verslag van de plechtigheid in Delft. Ned.2, 19.05-19.55u. & morgen, Ned.2, 9.10-14.00u.

Netwerk. Gesprek met de weduwe van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, Mariane. De journalist van de Wall Street Journal werd begin 2002 in Pakistan ontvoerd en later onthoofd door moslim-fundamentalisten. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor het conflict tussen procureur-generaal De Wijkerslooth en de hoofdcommissarissen van politie over de aanpak van criminaliteit. Verder het familiegraf van de Oranjes in Delft en jongeren die ondanks een strenge heropvoeding toch weer de criminaliteit ingaan. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Kaap - Portretten van mensen in de branding van de maatschappij. Nieuwe reeks portretteert huisarts Jeroen van der Linde die al 11 jaar in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld/Slotervaart zit. Ruim driekwart van de wijk is allochtoon,

het resterende deel zijn mensen op leeftijd. Ned.3, 20.03-20.32u.

NCRV-Dokument: Wegwezen! Slot van een tweeluik over de emigratie van een Rotterdams gezin. Ned.1, 20.02-23.45u.

Juliana in 70 bewogen jaren. Documentaire uit 1979 van Bert Haanstra en Anton Koolhaas over de levensloop van Juliana. De film werd gemaakt naar aanleiding van haar zeventigste verjaardag en belicht o.a. de ingrijpende gevolgen van de dekolonisatie in de jaren vijftig. Ned.2, 21.10-23.00u.

Cornelis Vreeswijk leeft! Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Bloed. Eerste deel van een drieluik over de ontdekking van de bloedsomloop, bloedtransfusies en bloedgroepen. Ned.3, 23.45-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

De porseleinen pony. De Vlaamse popzanger Stijn Meuris vertelt over de dingen en toestanden die hem dwarszitten en over de dingen die hem ergeren. Belgische vertaling van BBC-programma Room 101, waarvan vanavond op BBC2 een aflevering is te zien van 22.00-22.30u. Canvas, 21.50-22.15u.

Barend & Van Dorp. Psychiater Bram Bakker praat over zijn boek Loden last, het taboe rond zelfmoord. Verder cabaretière Lenette van Dongen die de Annie M.G. Schmidtprijs heeft gewonnen en binnenkort in de musical Mama Mia speelt. De Duitse rockabilly-groep Dick Brave & the Backbeats treedt op. RTL4, 22.30-22.30u.

Ten huize van. Gesprek met curator en kunstpaus Jan Hoet. Canvas, 23.40-0.10u.

FILM

Die Hard with a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet zomers New York. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies. SBS6, 20.30-22.55u.

Femmes, femmes (Paul Vecchiali, 1974, Frankrijk). Losjes gestructureerde tragikomedie over twee werkloze actrices die ooit getrouwd waren met dezelfde regisseur en thans, samenwonend in een kleurrijke volksbuurt, fantaseren over de carrière die ze nooit mochten smaken. TV5, 22.25-0.30u.

Amistad (Steven Spielberg, 1997, VS). Minder enthousiast ontvangen rechtbankdrama van Spielberg stelt de de slavernij aan de kaak. Anthony Hopkins en Morgan Freeman spelen in reconstructie van authentieke rechtszaak uit 1839. BBC1, 0.15-2.45u.

RADIO

Kunststof. De organisator Saïd

Salhi van het Marmoucha-festival in Paradiso vertelt over het festival waar jongeren zich alcoholvrij

uitleven op Noord-Afrikaanse raï, soul en r&b. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver/tekenaar Ted van Lieshout bericht journalist Didi Samwel uit Suriname. Verder Joke Hermsen over Rue Ordener, rue Labat, een autobiografisch boek van de Franse filosofe Sarah Kofman. In het tweede uur de werkplek van stemkunstenaar Jaap Blonk. 747AM, 21.02-23.00u.