Simpele kunstjes in grappig sfeertje

De goochelaar, met zijn pandjesjas, slobkousen en pommadehaar, is een slome duikelaar. Hij stuntelt zich door zijn trucjes heen – en de charmante assistente die hij straks doormidden gaat zagen, is duidelijk een etalagepop waar tot overmaat van ramp voortdurend allerlei ledematen vanaf vallen. Maar dan komt ze tot leven, eerst nog aarzelend en verlegen, maar allengs steeds meer op haar gemak. Tot ze meer aandacht begint te trekken dan de goochelaar. En bovendien tamelijk trouweloos met de toneelknecht gaat flirten.

Scott Nelson-Shawl en Muriël Brugman vormen een Amerikaans-Nederlands paar dat in internationale vakkringen al heel wat eer heeft ingelegd met een nogal zeldzame combinatie van goochelen en slapstick. Nu het grote publiek nog.

B!G Show! begint in zo'n archetypisch, ietwat afgetrapt variété-decortje met een rood gordijntje en twee kroonluchters. Er loopt een aardig lijntje door: het clowneske meisje dat wordt ingewijd in de wereld van de goocheltrucs. Het zijn simpele kunstjes die Scott vertoont, maar hij geeft ze vaak een onverwachte wending. Bijvoorbeeld door iets mis te laten gaan, zodat we de truc onmiddellijk doorzien. En intussen fladdert Muriel er als een grappig stoorzendertje doorheen. Ze speelt zelfs een stukje zingende zaag en wordt door de toneelknecht (Joe Dieffenbacher) meegenomen in een pas de troix voor dame, heer en vouwladder. Het gevolg is een stroom van verrassende vondstjes, tot de pauze aanbreekt.

Daarna zijn die echter aanzienlijk dunner gezaaid. Opeens is er een show-decor waarin het grappig-sjofele sfeertje verdwijnt en elk ideetje langdurig wordt uitgesmeerd om de tijd te vullen. Zo valt B!G Show! wat mij betreft in twee stukken uiteen, waarvan alleen het eerste naar meer doet verlangen.

Voorstelling: B!G Show! door Scott & Muriel. Regie: Pieter Athmer. Gezien: 27/3 in Kennemertheater, Beverwijk. Tournee t/m 15/5. Inl. 070 3543411, www.scottandmuriel.com

    • Henk van Gelder