Rugbyploeg Frankrijk winnaar van Six Nations

Voor de achtste keer in de geschiedenis van Europa's oudste landentoernooi (sinds 1883) heeft Frankrijk beslag gelegd op de zogeheten Six Nations Trophy door alle duels winnend af te sluiten. In de laatste speelronde van het jaarlijkse en prestigieuze Zeslandentoernooi waren de rugbyers zaterdag met 24-21 te sterk voor titelverdediger Engeland.

Met die overwinning nam de ongeslagen ploeg van coach Bernard Laporte in het uitverkochte Stade de France (80.000 toeschouwers) revanche voor de pijnlijke nederlaag, die Les Bleus vorig najaar leden tegen de latere kampioen Engeland in de halve finales van het wereldkampioenschap in Australië: 24-7. ,,De hele wereld stond achter ons vandaag'', overdreef Laporte na afloop. Hij voegde daaraan toe dat de Fransen van heinde en verre gelukstelegrammen hadden ontvangen, want ,,iedereen is het zat om Engeland te zien winnen''. Het was een opmerking die paste in de traditionele koude oorlog die de beide aartsrivalen al sinds jaar en dag voeren, en die op het rugbyveld jaarlijks tot uitbarsting komt.

Uitblinker aan Franse zijde was scrumhalf Dimitri Yachvili, die negentien punten voor zijn rekening nam. De thuisploeg was in de eerste helft heer en meester, en ging de rust in met een comfortabele 21-3 voorsprong. Na de onderbreking hervond Engeland zichzelf, vooral door een tactische omzetting in de as van het veld.

Het was overigens niet de eerste nederlaag van Engeland in de Zeslanden-campagne. Begin deze maand bleek Ierland nota bene op Twickenham, de rugbytempel aan de rand van Londen, al te sterk (13-19) voor de ploeg, die zichtbaar gebukt gaat onder de absentie van WK-held Jonny Wilkinson (geblesseerd) en aanvoerder Martin Johnson (gestopt). Die als historisch bejubelde zege van The Green Army leidde in eigen land tot doldwaze taferelen.

Mede door die overwinning eindigde Ierland, voor het eerst in negentien jaar, op de tweede plaats in de eindrangschikking, en dat was meer dan waar de ploeg van bondscoach Eddie O'Sullivan vooraf op had durven hopen. Zaterdag sloten de groenhemden het toernooi af door Schotland in het eigen Lansdowne Road met 37-16 terug te wijzen.

Dat was geen verrassing. Het na de WK gerenoveerde Schotland groeide dit jaar uit tot het lachertje van het toernooi. Vijf nederlagen op rij noteerde de ploeg van de debuterend bondscoach Matt Williams, en de Australiër die ook zaterdag weer smeekte om geduld moet vrezen voor zijn baan.