Riemen ruziën in Boat Race op Theems

To row betekent in het Engels zowel roeien als ruziën. Gisteren werd opnieuw duidelijk waarom. Tijdens de 150ste Boat Race versloeg Cambridge Oxford met zes bootlengtes, nadat de riemen van beide boten elkaar in de eerste mijl twee keer raakten.

In de eerste bocht, waarin Cambridge de binnenbaan had en Oxford een halve lengte voor lag, raakten de riemen elkaar voor het eerst toen de stuurman van Oxford de andere boot probeerde af te snijden. Na een mijl raakten de twee elkaar opnieuw, waarbij Chris Kennelly, de boeg van Oxford, uit zijn bankje werd gelicht en een paar slagen miste. Daardoor nam Cambridge een beslissende voorsprong.

Acer Nethercott, de stuurman van de dark blues, zoals de acht uit Oxford heet naar het tenue van de roeiers, diende na afloop een officiële klacht in tegen de light blues. Maar scheidsrechter James Behrens honoreerde die niet. ,,Ze lagen uit hun baan, het was een schande'', zei hij over Oxford.

Oxford liep daarmee de derde achtereenvolgende zege mis, na vorig jaar Cambridge te hebben verslagen met één voet voorsprong, de kleinste marge ooit gemeten tijdens de race op de Theems die sinds 1829 jaarlijks wordt gehouden. Cambridge heeft nu in totaal 78 overwinningen op zijn naam staan, tegen 71 voor Oxford. Ook de snelste tijd – zestien minuten en 19 seconden – blijft op naam van Cambridge staan (1998). De circa 600 slagen tussen de Londense mijlpalen Mortlake en Putney namen nu achttien minuten en 48 seconden in beslag.

De jubileumrace was voorlopig de laatste die door de BBC-televisie werd uitgezonden. Na een duel met een commerciële concurrent verloor de staatsomroep de uitzendrechten. Eerder raakte de BBC al de rechten kwijt op andere sportevenementen die een Britse kwintessens raken, waaronder het rugby, het test-match cricket en het Formule 1-racen.

Volgens Simon Kuper, sportcommentator bij de Financial Times, is dat helemaal niet erg, omdat de Boat Race geen sportevenement is, maar, net als de paardenraces, koninklijke huwelijken (en scheidingen) een ritueel van de stam der Britten, waarin het establishment, dat vanouds in `Oxbridge' wortelt, zijn heerschappij bevestigt. Leden van de andere Britse kastes mogen alleen toekijken (en wedden). Volgens Kuper wordt het land pas modern als het de Boat Race afschaft, al kan dat nog wel een paar eeuwen duren.

nader bekeken pagina 15