Poging tot staatsgreeep in Congo

Met hulp van soldaten van voormalig president Mobutu is gisteren vergeefs geprobeerd een staatsgreep te plegen tegen de regering van Joseph Kabila in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Er werden granaten afgevuurd op het huis van de president maar het staatshoofd bleef ongedeerd. Tenminste twee regeringssoldaten kwamen om het leven. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

Vanochtend leek de rust in Kinshasa weergekeerd. ,,We hebben de situatie onder controle'', verklaarde regeringswoordvoerder Vital Kamerhe. Minister van Binnenlandse Zaken, Theophile Mbemba, zei dat de mislukte staatsgreep de overgangsregering ,,niet zal destabiliseren''. Die regering is midden vorig jaar geïnstalleerd in het kader van een vredesakkoord.

Het was voor het eerst sinds de moord drie jaar geleden op Laurent Kabila, de vader van de huidige president, dat Kinshasa door politiek geweld werd getroffen. Het land probeert langszaam op te krabbelen na vijf jaar burgeroorlog die aan drie miljoen mensen het leven heeft gekost.

Twee uur voor zonsopgang werden gisteren in Kinshasa tegelijkertijd aanvallen uitgevoerd op de legerkazernes Tshatshi en Kokolo, op het militair vliegveld Ndolo, op een marinebasis en op twee radio- en tv-stations, een particulier, een van de overheid. De aanvallers droegen burgerkleding. Ooggetuigen zagen strijders de Congo-rivier oversteken vanuit Brazzaville, hoofdstad van het buurland Congo-Brazzaville. In Brazzaville wonen al jaren ongeveer drieduizend soldaten van een elite-eenheid van de overleden ex-president Mobutu die in 1997 werd verjaagd. De autoriteiten in Brazzaville ontkennen dat er strijders vanuit hun land Kinshasa binnengetrokken zijn.

Binnen vier uur had de regering de situatie onder controle. Later op de dag toonde minister van Binnenlandse Zaken Théophile Mbemba Funda vijftien gearresteerde aanvallers aan de verzamelde pers. Ze droegen geen bovenkleding. Sommigen waren gewond. De autoriteiten lieten ook een hoeveelheid in beslag genomen wapens zien, waaronder zo'n honderd machinegeweren en granaten.

De minister zei dat de aanvallers handlangers hadden in Kinshasa. Maar hij vertelde niet wie hij van medeplichtigheid verdenkt. Een bron in het leger zei gisteravond opdracht te hebben gekregen om arrestaties te verrichten.

Aan het eind van de dag verscheen de president op tv. Hij riep de bevolking op tot steun. Hij zei dat leger en politie in de hoogste staat van paraatheid waren gebracht.

De Verenigde Naties en de Europese Unie deden een klemmend beroep op de Congolese autoriteiten om verder te gaan met het vredesproces. ,,Dat is de enige manier om stabiliteit en verzoening in het land tot stand te brengen'', verklaarde de Buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 zijn er nog nooit verkiezingen gehouden in Congo.