`Persgroep valt af bij overname van PCM'

Het Belgische mediabedrijf De Persgroep is afgevallen in de strijd om de overname van kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant. Daarmee is zo goed als zeker dat PCM binnenkort in handen valt van een Angelsaksische financiële partij, omdat de overgebleven partijen uitsluitend investeerders zijn.

Dit verklaren bronnen die betrokken zijn bij de overname van PCM, dat ook het Algemeen Dagblad en Trouw uitgeeft. PCM wil niet reageren. ,,Wij gaan niet in op het gerucht.''

PCM zoekt een nieuwe eigenaar omdat het vers kapitaal nodig heeft voor verbreding van de activiteiten. Ook is een aantal aandeelhouders bereid zijn belang te verkopen.

Tot dusver streden vijf partijen om PCM. Naast De Persgroep waren dat Apax, Candover, Providence en Warburg Pincus. Waarschijnlijk worden hieruit binnen enkele dagen twee partijen gekozen. Wie dat zijn is nog onduidelijk.

Eind volgende maand moet bekend zijn wie PCM overneemt. De waarde van PCM wordt geschat op ruim 600 miljoen euro.

De Persgroep, bekend van kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen, wilde met PCM fuseren. Struikelblok is de ruilverhouding geweest tussen beide bedrijven. De waarde van PCM ligt nu relatief laag, terwijl die van de sterk winstgevende De Persgroep, eigendom van de Belgische familie Van Thillo, relatief hoog ligt. Hierdoor zou De Persgroep PCM relatief goedkoop `kopen'.

Verder was er twijfel over de te behalen synergie tussen beide bedrijven op korte termijn. Ook bestond er verschil van mening over het belang dat de familie Van Thillo wil houden na de beursgang van de nieuwe combinatie over enkele jaren.

Met de overname van De Persgroep had PCM de beoogde verbreding van de activiteiten in één keer gerealiseerd. De Persgroep is behalve in kranten ook actief in tijdschriften, radio en televisie. PCM geeft niet alleen kranten uit maar ook boeken (onder meer Meulenhoff) en educatieve uitgaven (ThiemeMeulenhoff).

PCM is voor een meerderheid in handen van de stichting Democratie en Media, voorheen stichting Het Parool. Bij twee andere stichtingen, die gelieerd zijn aan de Volkskrant en Trouw, zit nog een kleine pluk aandelen. Daarnaast hebben de financiële partijen – ING, Aegon en NIB – een belang. Deze drie financiële instellingen zijn bereid hun belang te verkopen aan de overnemende partij. De stichting Democratie en Media wil nog minimaal 35 procent van PCM in bezit houden.

PCM maakte in 2003 winst en is daarmee de enige van de drie grote Nederlandse krantenuitgevers die zwarte cijfers heeft geschreven. De concurrenten Wegener en De Telegraaf rapporteerden forse verliezen, die overigens veroorzaakt zijn door eenmalige lasten.

    • Mark Houben