Parmalat-accountant in 2001 gewaarschuwd

Accountant Deloitte Touche Tohmatsu is drie jaar geleden al gewaarschuwd voor de financiële malversaties die bij het Italiaanse zuivelconcern Parmalat plaatsvonden. Accountants in Brazilië spraken verschillende keren hun zorgen uit, maar een Italiaanse partner wees zijn collega's erop dat kritische vragen tot grote omzetverliezen zouden kunnen leiden.

Dit schrijft The Wall Street Journal vanochtend op basis van e-mails en memo's die de Amerikaanse zakenkrant heeft ingezien. De niet bij name genoemde Braziliaanse accountants uitten zowel in maart 2001 als een jaar later hun zorgen over financiële transacties die met Parmalat-dochter Bonlat Financing op de Kaaimaneilanden te maken hadden. Die dochter bleek eind vorig jaar een cruciale rol te hebben gespeeld in het financiële schandaal, waarbij meer dan 10 miljard euro is verdwenen. De nu opgedoken documenten kunnen erop wijzen dat Deloitte Touche Tohmatsu het schandaal in een eerdere fase aan het licht had kunnen brengen.

Ondanks de waarschuwingen uit Brazilië heeft Deloitte Touche Tohmatsu verder geen actie ondernomen. De controlerende accountants in Italië waarschuwden hun collega's in een intern memo ervoor dat met hun opmerkingen een `world-wide engagement' van meerdere miljoenen in de waagschaal werd gesteld. De pogingen om Parmalat te redden gaan, ruim drie maanden na de ontdekking van het schandaal, nog altijd door. Tijdens een bijeenkomst met bewindvoerder Enrico Bondi werd schuldeisers afgelopen vrijdag gevraagd om hun schuld (12,5 miljard euro) grotendeels in aandelen om te zetten. In principe steunen de schuldeisers het streven om schuld in aandelen om te zetten, maar de onderhandelingen over deze swap vinden nog plaats.

Volgens Bondi kan Parmalat over drie jaar weer een winstgevend bedrijf zijn dat jaarlijks tussen de 400 en 500 miljoen euro aan winst maakt.