Minnares Elsschot

Alfons de Ridder, beter bekend onder zijn schrijversnaam Willem Elsschot (1882-1960) heeft op latere leeftijd een minnares gehad. Deze vrouw, de Antwerpse dichteres Liane Bruylants (1921), heeft dat verklaard tegenover Martine Cuyt, wiens boek Willem Elsschot. Man van woorden vandaag verschijnt. Bruylants en de getrouwde De Ridder ontmoetten elkaar in 1946 en hadden een relatie tot zij in 1951 ,,een ander ging zien''.

Elsschots biograaf Vic van de Reijt is niet verrast door het opduiken van de minnares. ,,De Ridder is altijd een vrijzinnig man geweest en over zijn vroege avonturen heeft hij nooit geheimzinnig gedaan. Dat er zich nu een geliefde uit een latere periode meldt, is niet zo vreemd.''

Van de Reijt relativeert het belang van de ontdekking voor de Elsschotstudie: ,,Het gaat om de periode waarin hij eigenlijk al niet meer schreef. Het boek van Cuyt bevat veel interessantere ontdekkingen, documenten vooral. Zoals de eerste brief van De Ridders vader en een van zijn moeder.'' Zelf hoopt Van der Reijt over twee jaar zijn Elsschotbiografie te publiceren.