Menner is buiten sterker dan binnen

IJsbrand Chardon is wereldkampioen vierspan. Maar indoorwedstrijden winnen lukt hem niet, bleek ook in Den Bosch.

IJsbrand Chardon (42) uit Schipluiden was vorig jaar 's werelds succesvolste menner van vierspannen. Zodra de grazige weiden evenwel worden verruild voor bedompte hallen, kan hij niet meer winnen. Dat Chardon er niet in slaagt bij indoorwedstrijden te zegevieren, is hem een doorn in het oog.

De oorzaak van zijn opmerkelijke prestatiecurve ligt volgens de menner aan het verschil in paarden. Chardon: ,,Ik wil de paarden voor het buitenseizoen niet in de wintermaanden inzetten. Dat vergt te veel van hun krachten en ontneemt hen de tijd te herstellen van de geleverde inspanningen. Voor recuperatie hebben ze rust hard nodig.''

Chardon wil in het voorjaar vier dartele, frisse paarden voor het rijtuig hebben. Daar komt nog eens bij dat de paarden die hij denkt nodig te hebben om succesvol te kunnen presteren tijdens het indoorseizoen over geheel andere kwaliteiten moeten beschikken dan de paarden die hij buiten nodig heeft. ,,Een wedstrijd binnen duurt anderhalve minuut, buiten zijn we tweeënhalf uur bezig'', zegt de menner, die daaruit de conclusie heeft getrokken dat hij pure sprinters nodig heeft om binnen te kunnen winnen. ,,Ik heb voor een indoorwedstrijd paarden nodig die heel snel kunnen accelereren, terwijl ik buiten paarden nodig heb die je zou kunnen beschouwen als marathonlopers.''

Daarom heeft Chardon het het eerste jaar met een geleend vierspan geprobeerd, maar dat lukte niet omdat hij dit vierspan niet het hele jaar tot zijn beschikking had. Twee jaar geleden kocht hij daarom zelf een aantal paarden waarvan hij dacht dat ze binnen inzetbaar zouden zijn. Maar dat is tot op heden geen succes. ,,Een vierspan waarmee ik buiten rijd, heeft een lengte van ruim zeven meter. Binnen is dat meer dan een meter korter. Dat kan omdat de paarden kleiner zijn, de strengen korter en ook de boom is ingekort. Maar ik krijg ze nog steeds niet als één paard aan het lopen'', gromt hij. Dat is de essentie van het vierspan rijden. Vier paarden als één paard in de hand hebben en steeds met de neuzen dezelfde kant op.

Tijdens Indoor Brabant stonden twee wedstrijden op het programma. In de opwarmwedstrijd werd Chardon laatste; in de wereldbekerwedstrijd legde hij beslag op de tweede plek. ,,Ik weet nu dat ik met drie paarden verder kan werken richting komende winter. Voor het paard rechtsachter moet ik een nieuwe zoeken, die is niet goed genoeg. Maar kijkend naar mijn tweede plaats gisteren weet ik dat we in het komende indoorseizoen eindelijk kunnen gaan winnen.''

Binnen rijden is volgens Chardon zelfs gemakkelijker dan buiten. ,,Het gaat binnen om snelheid en daarom is de breedte van de poorten in de hindernissen waar tussendoor gejakkerd moet worden een volle meter breder dan buiten. Dus zo moeilijk is het niet.'' Chardon weet van zichzelf dat als hij buiten kan winnen dat binnen ook zou moeten kunnen. Toch zijn de teleurstellende prestaties binnen niet van invloed op het optimisme van Chardon richting het WK vierspannen, begin augustus. ,,Ik heb in mijn span paarden van vorig jaar geen wisselingen hoeven aan te brengen. Daardoor kun je vaststellen dat de ervaring van mij en mijn paarden in ons voordeel werkt.''

    • Jacob Melissen