Maffiosi `vuren op levend schild'

Een afrekening tussen maffiosi eindigde zaterdagavond in de Napolitaanse wijk Forcella met twee vrouwelijke slachtoffers. Het ,,mooiste meisje van Forcella'' is klinisch dood en het is volgens artsen een kwestie van tijd voor ze zal sterven. En de moeder van één van de maffiosi liep blauwe plekken en kneuzingen op toen familieleden van het meisje verhaal gingen halen. De schutters zijn spoorloos.

Zaterdagavond om elf uur stond de veertienjarige Annalisa Durante voor de deur van haar huis te kletsen met vriendinnen, toen een scooter met twee jongens kwam aanrijden. De twee openden het vuur op de twintigjarige Salvatore Giuliano die tien meter verderop stond.

De eerste schoten misten. De twee op de scooter bleven echter vuren en raakten Annalisa in de nek. Salvatore wist te vluchten, en gebruikte daarbij volgens de tantes van Annalisa het meisje als levend schild. De politie bevestigt deze lezing niet, maar de tantes zijn verhaal gaan halen bij de moeder van Salvatore. De vrouwen raakten slaags en Salvatores moeder bleef gewond achter.

De politie zou inmiddels weten wie de schutters waren. Eén van hen, zo luidt het bericht, zou 27 jaar zijn en geen strafblad hebben. Beiden zouden ze uit de centraal gelegen Napolitaanse volkswijk Forcella komen, waar de camorra – de Napolitaanse versie van de maffia – al decennia heerst. Hun doelwit Salvatore was net weer twee maanden vrij. Hij was een achterneef van Luigi Giuliano die lang de absolute macht had in de wijk en onder andere de voetballer Diego Maradona als huisvriend had. Na zijn arrestatie eind jaren `90 verloor de familie haar invloed. Anderen namen het over en deze nieuwe bazen slaagden er steeds minder in de jongere camorristen onder controle te houden. Het geweld in de wijk nam toe, en Annalisa werd daar zaterdag het slachtoffer.

De vader van Annalisa zei moeite te hebben zich in te houden. ,,Toen ik mijn dochter op straat zag liggen, wilde ik het recht in eigen hand nemen.''

De rouwende vriendinnen beklemtonen dat het om het mooiste meisje van de buurt ging dat ervan droomde om een televisiester te worden. ,,Wie haar aankeek, werd op slag verliefd op haar.'' Pastoor Don Luigi Merola sprak van ,,een goed meisje dat altijd naar de kerk kwam''. Er zijn nog genoeg oprechte mensen in de wijk, zei hij: ,,maar het leven is hier onmogelijk geworden. We voelen ons verlaten door de staat, overgeleverd aan gewelddadige mannen die ons hun wetten opleggen.''