Kleine winst op beurs Amsterdam

Slechts vier hoofdfondsen stonden tegen het middaguur op de Amsterdamse beurs op verlies. Veel winst werd er echter door de 21 andere fondsen niet geboekt. De grootste stijgers waren de – binnen de AEX – kleinere fondsen, zoals Buhrmann (plus 1,7 procent) en Getronics (2,4 procent). De AEX-index stond aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 337,03 punten. Onder de grote fondsen waren Philips en Ahold met elk 1 procent koerswinst de grootste stijgers.

Op de meeste beursvloeren in Europa overheerste een redelijk optimistische stemming aan het begin van de handelsweek. In Frankfurt won de DAX-index 0,3 procent, terwijl ook de FTSE-100 in Londen 0,3 procent steeg. De CAC-40 in Parijs opende met winst, maar zakte na ongeveer een uur weg. Aan het eind van de ochtend was deze beurs vrijwel onveranderd. De beleggers reageerden onzeker op de uitslag van de regionale verkiezingen in Frankrijk, waarbij de centrumrechtse regering een zware nederlaag heeft geleden.

Voor het overige was er weinig nieuws dat de sfeer op de handelsvloeren bepaalde. Beleggers wachten op macro-economisch nieuws dat later in de week wordt gepubliceerd. Donderdag besluit de Europese Centrale Bank of de rente al dan niet wordt aangepast. Sinds enkele dagen nemen de speculaties over een renteverlaging toe. In de Verenigde Staten worden een dag na het Europese rentebesluit nieuwe banencijfers bekend die moeten aantonen hoe sterk het economisch herstel is.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was het staalconcern Corus de uitblinker. Het aandeel pakte een koerswinst van ruim 3,3 procent. De grootaandeelhouder Alisher Oesmanov zei in het Financieele Dagblad dat het Nederlandse deel (het vroegere Hoogovens) een belangrijkere rol moet spelen binnen het fusiebedrijf.

Op de beursvloer in Duitsland zette het herstel van de reisbranche door. De luchtvaartmaatschappij Lufthansa steeg 1 procent, terwijl het reisconcern TUI 0,9 procent won. Een andere stijger op de Duits beurs was de chipfabrikant Infineon (plus 1,9 procent) na positieve prognoses voor de halfgeleidersector.

Het olieconcern BP bleek in Londen in trek. Het aandeel kreeg er 1,25 procent bij. Het olieconcern gaf tussentijdse ramingen af, waar de beleggers blijkbaar tevreden over waren.