Invallers PSV ontberen kwaliteit voor topclub

Het demasqué van landskampioen PSV in de Nederlandse competitie wordt met de week groter. De formatie van trainer Guus Hiddink moet na de 3-1 nederlaag tegen Willem II zelfs vrezen voor de tweede plaats op de ranglijst. Met nog zeven wedstrijden te gaan heeft de Eindhovense voetbalclub slechts één punt voorsprong op nummer drie Feyenoord.

PSV heeft in sportief en financieel opzicht baat bij deelname aan de voorronde van de Champions League, waar de tweede plaats in de eredivisie recht op geeft. Al is het de vraag of de club sportief nog iets te zoeken heeft in het belangrijkste Europese toernooi. Niet zo lang geleden had PSV de ambitie de tweede ronde van de Champions League te halen; nu lijkt de club met een plaats in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi al boven zijn stand te leven.

Als naast Arjen Robben en Ronald Waterreus ook, zoals verwacht, Mateja Kezman en Mark van Bommel zullen verdwijnen, zal PSV naast de Braziliaan Alex meerdere versterkingen moeten halen wil de club niet naar een bedenkelijk niveau afglijden. In de huidige selectie zitten veelal middelmatige voetballers die zelfs in de steeds zwakker worden eredivisie tegen iedereen kunnen verliezen, wat gisteren in Tilburg gebeurde tegen Willem II.

Zoals doelman Waterreus onlangs al opmerkte, is de rek eruit bij de groep waarvan een groot aantal spelers de afgelopen vier seizoenen zich drie keer kampioen van Nederland mocht noemen. De goede resultaten in het UEFA-Cuptoernooi kunnen het chronische gebrek aan voetbalintelligentie bij PSV niet verbloemen.

Zonder de geschorste middenvelders Van Bommel en John de Jong presenteerde Hiddink tegen Willem II een middenlinie zonder enige ziel. Het viertal Wilfred Bouma, Remco van der Schaaf, Ji-Sung Park en Otman Bakkel slaagde er niet één keer in topschutter Kezman in stelling te brengen tegen een elftal dat vorige week nog met 6-1 van Roda JC verloor.

De selectie van PSV is te krap om tot het einde van het seizoen mee te strijden op verschillende fronten. Aan het begin van het seizoen werd achteloos afscheid genomen van spelers als Arnold Bruggink, Jan Heintze, Adil Ramzi en Georgi Gakhokidze. Nu de club het tegen Willem II zonder Arjen Robben, Ernest Faber, Theo Lucius, André Ooijer, Dennis Rommedahl, Johann Vogel, Van Bommel, De Jong en Young-Pyo Lee moest doen, bleken de vervangers het vereiste niveau (nog) niet aan te kunnen.

PSV betaalt dit seizoen de prijs voor zowel het gebrekkige transferbeleid van de laatste jaren als voor de matige jeugdopleiding van. Zo konden Eric Addo, Park en Van der Schaaf wederom niet aantonen waarom de club zoveel geld in hen heeft geïnvesteerd. Dit drietal staat de komende jaren nog voor vele honderdduizenden euro's op de loonlijst bij de club die sterspelers Kezman en Van Bommel in de etalage heeft gezet.

Addo werd een paar jaar terug voor circa zes miljoen euro naar Eindhoven gehaald, maar de Ghanees heeft nog geen moment de verwachtingen weten waar te maken. Dit seizoen werd hij uitgeleend aan Roda JC, maar ook daar kwam de verdediger op de bank te zitten. Bij PSV komt hij slechts in noodgevallen in actie, zoals tegen Willem II. Park liet dit seizoen slechts bij vlagen zien dat hij iets toe kan voegen aan PSV, maar gisteren bleek hij weer een onzichtbare hardloper. Het pijnlijkste is misschien nog wel de ontwikkeling van Van der Schaaf. De middenvelder die in 2002 als opvolger van Van Bommel naar Eindhoven werd gehaald, valt wekelijks door de mand. Het fantasieloze gedraaf van de nerveuze middenvelder zorgt voor onrust in de formatie die wanhopig op zoek is naar vertrouwen. In de tweede helft werd licht de geblesseerde Van der Schaaf vervangen door Jordi Hoogstrate, die dit seizoen door mentale problemen lange tijd afwezig was.

Hiddink moest tegen Willem II zelfs een beroep doen op de jeugdspelers Otman Bakkal, Michael Jakobsen en Johan Vonlanthen. De laatste viel op met een fraaie treffer, maar een voetbalwet leert dat je jongelingen niet moet laten debuteren in een elftal dat stroef draait. Tegen Willem II ging eigenlijk alles mis wat mis kon gaan. PSV leed niet alleen de zesde nederlaag van het seizoen, maar moest ook toezien hoe scheidsrechter Reinold Wiedemeijer verdediger Kevin Hofland en coach Hiddink wegstuurde. Verder liepen Bakkal, Jan Vennegoor of Hesselink, Kezman en Kasper Bøgelund tegen een gele kaart op en verliet international Bouma het veld met een rugblessure. PSV was geen schim van de ploeg die vorig jaar nog domineerde in de eredivisie. De Tilburgse doelpuntenmakers Bart van den Eede (2x) en Tom Caluwé groeiden uit tot de helden van de dag. Willem II hield een traditie in stand. De laatste keer dat thuis van PSV werd verloren, was in maart 1996.

Willem II

3

PSV

1

Ruststand 0-0. 56. Caluwé 1-0, 74. Van den Eede 2-0, 80. Vonlanthen 2-1, 90. Van den Eede 3-1. Schds: Wiedemeijer. Tsch: 13.330. Rode kaart: 73. Hofland (PSV, 2x geel). Gele kaart: Mathijssen, Caluwé (Willem II), Bakkal, Vennegoor of Hesselink, Kezman en Bøgelund (PSV).

    • Koen Greven