Illegale verspreiding partijdocumenten

De politie in de Chinese stad Xi'an heeft twee mensen gearresteerd wegens het illegaal drukken en verkopen van twee partijdocumenten over anticorruptiemaatregelen.

De `Interne regels voor supervisie' en `Disciplinaire regels' die vorige maand werden uitgegeven, zijn verplichte kost voor het partijkader. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor intern gebruik. Corruptie is een groot probleem in China en de gearresteerde mannen was er schijnbaar veel aan gelegen zo veel mogelijk mensen bekend te maken met de nieuwe regels.

Chinese piraten kopiëren op grote schaal boeken, muziek en films. Maar zelden gaat het daarbij om partijpublicaties.

De arrestatie van beide mannen heeft niet uitsluitend te maken met hun illegale activiteit. Peking heeft ook zorgen over een al te brede verspreiding van de kennis over 's lands anticorruptiemaatregelen. Zo is de Chinese regering in het verleden ook opgetreden tegen de verspreiding door opstandige boeren van de nationale richtlijnen over de heffing van belasting. De opmerkzame boeren, die aan de hand van die uitgave ontdekten dat ze al jaren te veel belasting betaalden, ontketenden een ware volksopstand toen ze de boekjes onder een breder publiek verspreidden.