Hooman (38) wint twee pingpongtitels

Tafeltennisster Mirjam Hooman veroverde, na een afwezigheid van zes jaar, twee Nederlandse titels.

Mirjam Hooman (38) maakte een succesvolle rentree bij de Nederlandse kampioenschappen tafeltennis. De moeder van twee kleuters van vier en vijf veroverde met Michiel Janssen de titel in het gemengd dubbelspel en won het vrouwendubbelspel met haar partner Linda Creemers. In het enkelspel bereikte Hooman de kwartfinales, waarin ze werd uitgeschakeld door Sigrid van Ulsen.

Hoe verklaar je je succes?

Mirjam Hooman: ,,Door lichamelijk fit te blijven, op mijn voeding te letten en mijn partijtjes te blijven spelen bij eredivisieclub Westa uit Wessem. Ik ben niet helemaal uit het niets teruggekeerd.''

Ging het makkelijk?

,,Niet echt, hoewel het aantal deelnemers in de dubbels gering was. Dat was niet goed voor de uitstraling van het toernooi.''

Wat zeggen jouw titels over het huidige niveau in Nederland?

,,Dat het minder is geworden. De huidige generatie traint lang niet meer zo hard als ik dat heb gedaan. Ze hebben ook geen voorbeelden meer. Ik spiegelde me aan Bettine Vriesekoop, die vijf jaar ouder is. Ik wilde net zo goed worden en dus moest ik net zo hard trainen. En er waren destijds ook trainers die ons zo gek maakten. Bij Bettine was dat Gerard Bakker en in mijn geval Frits Kantebeen. Dat sfeertje van fanatisme is helaas verdwenen. Speelsters maken tegenwoordig niet meer onvoorwaardelijk een keus voor topsport; ze doen het er naast werk of studie bij.''

Je bent geopereerd aan een tumor die de darmen hadden aangetast. Welke invloed heeft dat op jouw sportbeleving gehad?

,,Geen. Mijn grootste zorg waren mijn kinderen; voor hen wilde ik in leven blijven. Na mijn herstel vond ik het vanzelfsprekend om weer te gaan sporten. Uit gezondheidsoverwegingen, maar ook omdat ik niet kan thuiszitten.''

Denk je nog niet aan stoppen?

,,Ik vind dat ik in 1996 na de Olympische Spelen van Atlanta al ben gestopt. Maar op het niveau waar ik nu speel, ga ik door zo lang ik het leuk vind. Als het aan mij ligt, is dat nog een aantal jaren.''

Is het denkbaar dat je na je actieve carrière trainster wordt?

,,Ja, dat zou ik graag willen. Ik ben dusdanig lijp van tafeltennis, dat ik bij die sport betrokken wil blijven. Ik zou het leuk vinden om jonge talenten weer net zo gek te maken als Bettine Vriesekoop en ik ooit zijn geweest.''