Gouden restjes

Restverwerking in de keuken is niet de sterkste eigenschap van de jonge generatie thuiskokers. Ze gooien restjes meteen in de vuilnisbak. Restjes horen bij oude mensen, zeggen ze. Maar restjes horen bij mensen die weten wat ze ermee kunnen doen, daar wringt 'm de schoen. Het zijn juist die restjes waarmee soms zulke heerlijke gerechtjes gemaakt kunnen worden. Een paar lepels tomatensaus die nog over zijn van de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus of een bodempje zelfgetrokken kippenbouillon dat net te weinig is om met goed fatsoen als begin van de maaltijd te dienen. Ik stopte beide bij de artisjokjes die ik aan het smoren was en dat werd heerlijk. Restjes tomatensaus of bouillon zijn heel algemeen, dus ik rijk maar even dit receptje aan. Bereiding: Trek het taaie, dikke blad af van een artisjok tot aan de dunne blanke blaadjes. Snijd de steel af, trek de vlezige opperhuid er met een mesje af en leg hem in een kom met water dat is aangezuurd met azijn of citroensap. Snijd de top van de artisjok weg op het breedste punt. Halveer het verkregen hart van de artisjok, verwijder het `hooi', snijd beide helften in dunne partjes en leg ze in het water bij de stelen. Behandel de overige artisjokken op dezelfde wijze. Verwijder de vliesjes en groene kernen van de knoflookhelften en snijd de knoflook middelfijn. Verhit de olie in een ruime hapjespan en smoor hierin knoflook, 3/4 van de peterselie en de rozemarijn al roerend enkele minuten op laag vuur. Voeg de uitgelekte artisjokken toe en roer ze even goed door de olie. Voeg bouillon en tomatensaus toe, roer even om, voeg zout toe en breng aan de kook. Stoof de artisjokken in de gesloten pan gedurende 10-12 minuten op laag vuur. Neem het deksel van de pan en stoof de artisjokken nog enkele minuten tot het stoofvocht is ingedampt en een dun maar smaakrijk sausje onderin de pan resteert. Maal er wat peper bij en bestrooi met de resterende peterselie. Zo'n groentegerechtje past goed bij lamskoteletjes.

Morgen: zalm