Feyenoord nog maar een punt achter PSV

Doordat concurrent PSV opnieuw verloor zag Feyenoord, dat gisteren in De Kuip met 3-0 van Roda JC won, de achterstand op de nummer twee van de eredivisie slinken tot één punt. Met nog zeven duels te gaan heeft Feyenoord uitzicht op de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

,,Een paar weken geleden moesten we nog vrezen voor Europees voetbal en nu praat iedereen al weer over een tweede plek. Zo opportunistisch is het dus'', relativeerde de vertrekkende coach Bert van Marwijk de inhaalslag van zijn ploeg. Feyenoord heeft PSV, dat de laatste weken meerdere steken liet vallen, nu in het vizier, maar Van Marwijk bleef er rustig onder. ,,We zijn er nog lang niet. We moeten normaal blijven doen. De spelers blijven er ook nuchter onder. De komende wedstrijden worden heel moeilijk'', doelde de trainer op de uitwedstrijd tegen NAC volgende week en de topper tegen de aanstaande landskampioen Ajax, op 11 april in De Kuip.

Van Marwijk, die linksbuiten Robin van Persie wederom op de bank zette, zag zijn ploeg eenvoudig winnen van een volgens coach Wiljan Vloet ,,te tam gestart'' Roda JC. Feyenoord kwam na ruim een kwartier in de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van de Belg Thomas Buffel, zijn twaalfde van het seizoen, en kwam daarna niet meer in problemen. ,,Het elftal werkt hard en speelt gedisciplineerd. De eerste helft was het tempo te laag. De tweede helft was een stuk beter en hebben we niets meer weggegeven'', concludeerde Van Marwijk na de eenvoudige zege.

Dankzij doelpunten van Dirk Kuijt (strafschop) en Ebi Smolarek bouwde Feyenoord de voorsprong na rust uit. Roda JC, dat voorin slordig combineerde en de nodige stootkracht ontbeerde, stelde daar enkele onschuldige counters tegenover. Trainer Vloet werd wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune verbannen. Hij had scheidsrechter Van Hulten onder andere voor lafaard uitgemaakt.

Behalve PSV, Feyenoord en AZ is Heerenveen ook nog in de race voor de tweede plaats. De ploeg van coach Foppe de Haan, die bezig is aan zijn laatste seizoen en zaterdag voor de vijfhonderste keer op de bank zat bij Heerenveen, won voor eigen publiek met 1-0 van RBC. Heerenveen staat nu één punt achter nummer vier AZ, dat drie punten achterstand heeft op Feyenoord.

In de strijd tegen degradatie werd FC Volendam op eigen veld verder in de problemen gebracht door bekerfinalist FC Utrecht, dat het uitduel met 2-1 won. Volendam is nu hekkensluiter, met evenveel punten als FC Zwolle dat een beter doelsalo heeft en voor het eerst sinds het begin van de competitie niet meer laatste is.