Euro zakt na gissen naar renteverlaging

De koers van de euro is vanmorgen gezakt tot het laagste niveau sinds begin september vorig jaar. De euro noteerde 1,2056 dollar, nadat de munt half februari nog op een hoogtepunt van 1,2927 dollar belandde. Ook tegenover de Japanse yen daalde de euro tot de laagste koers in vier maanden.

Directe oorzaak van de verzwakkende euro was vanmorgen het gerucht op de valutamarkt dat de Japanse autoriteiten het rustiger aan gaan doen met hun interventies op de valutamarkt, die bedoeld waren om een koersstijging van de yen tegen te gaan. De Japanse autoriteiten ontkenden vanmorgen dat dit het geval is, maar de valutamarkt dreef de yen toch hoger om Japan uit te testen.

Een meer structurele oorzaak van de eurozwakte is volgens handelaren de toenemende kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) de euro-geldmarktrente van nu 2 procent toch nog zal gaan verlagen. Een lagere rente maakt een munt relatief onaantrekkelijker.

Donderdag vergadert de ECB over het rentebeleid. Een toenemend aantal analisten houdt rekening met een renteverlaging, nadat de toon van uitspraken over de Europese economie en het monetaire beleid van ECB-functionarissen vorige week wees op de mogelijkheid van een verdere versoepeling van het rentebeleid.

Op de geldmarkt zelf liggen de marktrentes voor kortlopende leningen voor drie maanden en langer sinds vorige week al onder het officiële tarief van 2 procent van de ECB. Dat is een teken dat partijen op de geldmarkt al anticiperen op een renteverlaging door de centrale bank in Frankfurt.