Een hulplijn voor regeringsleiders

Dat politiek een eenzaam vak is weet F.W. de Klerk, de laatste blanke president van Zuid-Afrika, als geen ander. Sinds hij in 1990 de opdracht gaf om Nelson Mandela vrij te laten, heeft zijn eigen achterban deze Nobelprijswinnaar veelvuldig als verrader in de hoek gezet. De Klerk (68) is een van de initiatiefnemers van een hulplijn voor ,,eenzame wereldleiders''. Hij lanceerde zijn Global Leadership Foundation (GLF) afgelopen weekend op een geheime plek in Zuid-Engeland. De stichting moet een `denktank' worden voor premiers en presidenten ,,in problemen''. De enige voorwaarde voor hulp van de stichting is dat de klant moedig genoeg is om toe te geven dat hij wel wat hulp van een ervaren collega kan gebruiken.

Op de lijst van raadgevers die voor De Klerk gaan werken staan veteranen als Vaclav Havel (Tsjechië), Ketumile Masire (Botswana) en Annibal Cavaco Silva (Portugal). De stichting heeft de steun van prominente beschermheren als Nelson Mandela en George Bush senior.

De Klerk legde afgelopen weekend aan de BBC uit waarom hij de oprichting van de stichting nodig acht. ,,Een goede vriend vertelde me laatst dat hij op zijn rondreizen door de wereld (...) tot de conclusie was gekomen dat veel leiders in de Derde Wereld nogal eenzaam zijn.''