China kritiseert VS om steun aan president Taiwan

China heeft de Verenigde Staten veroordeeld voor de steun van het Witte Huis aan de Taiwanese president Chen Shui-bian, die vorige week nipt werd herkozen. Die volgde afgelopen weekeinde na het dreigement van China dat het actie zal ondernemen [tegen Taiwan] wanneer de situatie op het eiland uit de hand dreigt te lopen.

In Taiwan bestaat grote onrust na de omstreden herverkiezing van president Chen. Die behaalde slechts 30.000 stemmen meer dan de oppositiekandidaat Lien Chan. Lien van de Nationalistische partij (KMT), eist onmiddellijke hertelling en een onderzoek naar de aanslag op Chen en vice-president Lu, de dag voor de verkiezingen.

Chen is akkoord gegaan met een hertelling, maar pas ná juridisch onderzoek. Aanhangers van KMT-kandidaat Lien, die het daar niet mee eens zijn, hebben een week lang luidruchtige protesten gehouden voor het presidentieel paleis in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Zaterdag was een half miljoen demonstranten op de been. Oproerpolitie heeft de laatste betogers gisteren van het plein voor het paleis geveegd.

De steun van het Witte Huis, bij monde van woordvoerder Scott McClellan, is een belangrijke steun in de rug voor Chen en zijn Democratische Progressieve Partij. De VS beperkten hun gelukwensen vorige week alleen tot `de Taiwanese democratie'. De VS zijn de belangrijkste militaire bondgenoten van Taiwan. Washington heeft ook drie forensische experts gestuurd die advies zullen geven in het onderzoek naar de aanslagen op Chen en Lu. Beiden raakten licht gewond. De KMT heeft ook onderzoek naar het incident geëist omdat de aanslag volgens de partij door de DPP zelf in scène is gezet.

Gisteren brachten de Chinese kranten de protesten voor het eerst groot op hun voorpagina's. Over de verkiezingen zelf werd vrijwel geen woord gerept maar de protesten zijn voor Peking een aanleiding om te laten zien dat Chen een ,,bedrieger'' is.