Boogerd twee keer afgetroefd

Michael Boogerd is klaar voor de Vlaamse klassiekers en de Amstel Goldrace. De kopman uit de ploeg van Rabobank speelde afgelopen weekeinde in twee Belgische wielerwedstrijden een hoofdrol. Zaterdag gaf hij kleur aan de door Tom Boonen gewonnen E3 Prijs, gisteren was hij dicht bij zijn derde zege in de Brabantse Pijl. Boogerd verloor in de sprint van de Italiaan Luca Paolini.

Boogerd gold gisteren als de grote favoriet voor de laatste wedstrijd voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat. De wedstrijd over het heuvelachtige parkoers is hem op het lijf geschreven.

Boogerd had zich in gezelschap van Paolini bij de zesde en laatste beklimming van de Alsemberg losgemaakt uit een kopgroep van zes renners, waarin Marc Lotz de andere troef van Rabobank was. Maar de Limburger kon zijn kopman in de slotfase niet bijstaan. ,,Ik zat helemaal kapot.''

Boogerds doel, een week voor de Ronde van Vlaanderen, was het aanscherpen van de vorm. ,,Ik wilde twee dagen knallen en dat is gelukt'', sprak de tweevoudige winnaar van de Brabantse Pijl.

Boogerd oogde scherp, reed de Alsemberg vijf keer op alsof het hem geen moeite kostte en verloor met hulp van Lotz, Freire en Kroon nooit de greep op de koers. Nadat de kopgroep was uitgedund tot zes renners Freire haakte af als gevolg van een pijnlijke keel, Kroon zat er doorheen na een vergeefse aanval had Rabobank nog steeds de numerieke meerderheid, maar wel in de wetenschap dat van het viertal Sijmens, Merckx, Rous en Paolini, de Italiaan de grootste concurrent was. ,,Hij kan massasprints winnen'', wist Boogerd, die met de aanval wachtte tot de laatste beklimming van de Alsemberg.

Boogerd zette aan, maar wist Paolini niet te lossen, waarmee de Italiaan een derde zege van de Nederlander voorkwam. ,,Jammer, maar ik start met een positief gevoel in de Ronde van Vlaanderen. Om te winnen, ja. Als ik meedoe aan een wereldbekerwedstrijd, is het om te winnen.''

De dubbelslag die Rabobank vorig jaar in hetzelfde weekeinde leverde met De Jongh en Boogerd, was nu aan Quickstep. Wielerminnend België werd weer eens euforisch over een jonge renner die wordt beschouwd als de nieuwe Museeuw. Boonen won de sprint nadat een kopgroep van drie met Boogerd op ongeveer driehonderd meter voor de streep in Harelbeke was ingelopen. Niemand die klaagde over het opzichtige stayeren achter een auto waarmee Boonen in volle finale na een lekke band terugkeerde in het peloton.

Paolini maakte het succes voor Quickstep een dag later compleet. De 26-jarige Italiaan is een toekomstig klassiekerkoning die voorlopig nog in de schaduw moet rijden van zijn kopmannen Museeuw en Bettini. Gisteren mocht hij voor eigen kans gaan. Het had een emotionele uitbarsting tot gevolg. Paolini verloor in november zijn zwager, een amateurrenner die overleed aan een hartstilstand. De zege op de Alsemberg werd een eerbetoon aan hem.

Vlak voor zijn huldiging rekende de Italiaan Boogerd tot de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen. Want die is `molto forte', erg sterk.

De Duitser Jens Voigt won gisteren in Charleville-Mézieres het Criterium International. De renner van de Deense ploeg CSC schreef op de slotdag beide etappes op zijn naam. In de ochtend won hij de bergrit over 98,5 kilometer, in de middag de tijdrit over 8,3 kilometer. De Spanjaard Gutierrez werd tweede, de Amerikaan Armstrong derde. Voigt won `de kleine Tour' ook in 1999. Twee keer eerder was hij de sterkste in de afsluitende tijdrit, in 2001 en 2002. Voigt maakte indruk in de tijdrit. Hij versloeg de Spanjaard Gutierrez met miniem verschil. Na 8,3 kilometer was het gat tussen de nummer een en twee slechts 23-honderdste van een seconde. Vijfvoudig Tourwinnaar Armstrong reed in de tijdrit naar de vierde plaats. Armstrong piekt pas in juli, maar hij vond de test gisteren naar tevredenheid verlopen. De Amerikaan rijdt binnenkort in zijn vaderland de Ronde van Georgia. Hij komt pas in juni weer naar Europa, voor de Dauphiné Libéré. In de Franse etappekoers is een klimtijdrit op de Mont Ventoux opgenomen. Die geldt voor veel renners, inclusief Armstrong, als een test voor de klimtijdrit in de slotweek van de Tour op Alpe d'Huez, een maand later. Zaterdag verscheen de Spanjaard Joseba Beloki voor het eerst sinds zijn val in de voorbije Tour de France aan de start van een wielerwedstrijd. Het was een ongelukkige rentree: de Spanjaard uit de Franse formatie La Boulangère kwam opnieuw ten val en ging op de slotdag van het Criterium International niet meer van start.