`Beloningen van top soms overdreven'

De voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie, Dieter Hundt, vindt dat de managementvergoedingen soms overdreven hoog zijn. Hij riep Duitse beursgenoteerde ondernemingen op de betalingen aan leden van de raad van bestuur openbaar te maken.

Hundt, voorzitter van de Bundesvereinigung Deutsche Arbeitgeberverbände (BDA), reageerde dit weekeinde op recente kritiek van vakbonden en bondskanselier Schröder op de betaling van topmanagers. Schröder zei eind vorige week dat het weliswaar juridisch is toegestaan dat een aantal Duitse managers jaarlijks miljoenen opstrijkt, maar ,,het is niet ethisch en niet fatsoenlijk''.

Hundt deelt de kritiek van Schröder, getuige een bijdrage van zijn hand in Bild am Sonntag. ,,Ook ik ben van mening dat in een aantal gevallen sprake is van uitwassen. De overweldigende meerderheid van Duitse werkgevers deelt die mening. Veel werknemers die per jaar 30.000 euro of minder verdienen hebben terecht kritiek op de overtrokken vergoedingen voor managers, sporters en acteurs.''

Hundt voegde er aan toe dat de uitwassen uitzonderlijk zijn en niet representatief voor inkomens in de talloze middelgrote ondernemingen die sterk het karakter van de Duitse economie bepalen. Ook wees hij erop dat van topmanagers verstrekkende beslissingen verwacht worden en dat een adequate vergoeding op zijn plaats is.

Van de dertig fondsen die zijn opgenomen in de Duitse aandelenindex DAX publiceren er tot nu toe slechts tien de inkomsten van individuele bestuurders. Deutsche Telekom, dat al eerder het inkomen van president-directeur Kai-Uwe Ricke bekend maakte (2,625 miljoen), publiceert vanaf dit jaar de inkomsten van alle bestuursleden. Telekom zal bovendien afzien van de betaling in aandelenopties. Het inkomen van bestuursleden zal uit drie componenten bestaan: een vast basisbedrag (40 procent), een jaarbonus (40 procent) en een vergoeding afhankelijk van de aandelenkoers op middellange termijn.

Bij het door zware tegenwind geplaagde Volkswagen worden de bonussen dit jaar drastisch verlaagd. De bonus van leden van de raad van bestuur daalt met dertig procent, de bonus van het overige personeel met 25 procent. De winst van de autofabrikant daalde vorig jaar met 57 procent.

De vergoedingen voor managers spelen een centrale rol in de rechtszaak tegen bestuurders en toezichthouders van het voormalige Mannesmann. Na de overname door het Britse Vodafone kregen Mannesmann-bestuurders miljoenenpremies. De bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, Josef Ackerman, was destijds commissaris bij Mannesmann en moet zich nu voor de rechter verdedigen tegen het verwijt destijds bij de goedkeuring van die premies te kwader trouw te hebben gehandeld. Ackerman, die bij Mannesmann geen premies incasseerde, verdiende vorig jaar bij Deutsche bijna 12 miljoen euro, nadat de bank onder zijn leiding het resultaat aanzienlijk had verbeterd.