`Balkenende is bang voor kiezer'

Coalitiepartijen VVD en D66 vinden samen met de PvdA dat premier Balkenende zich ervoor moet inzetten dat de volgende Europese top wordt vervroegd, zodat de kiezer de Europese grondwet mede kan betrekken bij het uitbrengen van zijn stem op 10 juni, de dag van de verkiezingen voor het Europese parlement.

De Europese regeringsleiders behandelen die Grondwet nu pas op hun top ná de Europese verkiezingen. Van Baalen noemt dat `Europees gemanipuleer' en meent dat de regeringsleiders, op hun top in Brussel vorige week, bewust een datum hebben gekozen waardoor de Grondwet bij verkiezingen geen rol kan spelen. ,,Men is bang voor de kiezer'', constateert ook Timmermans (PvdA). ,,Balkenende moet, nu hij dezer dagen toch door Europa reist, met kracht bepleiten dat de datum vervroegd wordt''. Max van den Berg, lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen, bepleit een ingelaste Europese top over de Grondwet, vóór 10 juni. Bakker (D66) zou zo'n oplossing ,,zeer toejuichen''.

CDA-Kamerlid Van Dijk daarentegen vindt dit ,,een merkwaardige discussie''. ,,VVD, PvdA en D66 bepleitten al een referendum over de Europese Grondwet, en nu willen ze hem plotseling twee keer aan de kiezer voorleggen. De volgende top stond allang gepland, dus de datum heeft met de Grondwet niets te maken''.

Deze botsing tussen premier en een groot deel van de Tweede Kamer is de tweede binnen een week, nadat met name PvdA en VVD er vorige week hadden beklaagd, dat het kabinet in verband met de rouw over het overlijden van Juliana weigert met de kamer te overleggen over Europese zaken. ,,Vorige week bleek de premier al bang voor de Kamer, en nu met de zaak van de Europese Grondwet blijkt hij ook bang voor de kiezer'', constateert Timmermans, die zich erover beklaagt dat de premier ondanks de rouw wél tegenover journalisten standpunten over Europa heeft verwoord, die hij de Tweede Kamer onthoudt.