Arakawa foutloos naar wereldtitel

Drie keer kwam Shizuka Arakawa in Dortmund bij de wereldkampioenschappen kunstrijden op het ijs en geen enkele keer maakte ze een fout. Zaterdag werd ze de derde Japanse wereldkampioene.

De sierlijke kunstrijdster kreeg de hoogste waardering voor haar vrije kür. Ze bleef twee Amerikaansen voor: Sasha Cohen, die vrijdag nog de verplichte oefening had gewonnen, werd tweede en de onttroonde kampioene Michelle Kwan moest genoegen nemen met een bronzen medaille.

Arakawa toonde de achtduizend toeschouwers in de Westfalenhalle een fenomenale vrije oefening. De 22-jarige Japanse maakte geen fouten in haar programma, waarin zeer moeilijke sprongcombinaties zaten. Eén jurylid gaf de perfecte zes voor de technische uitvoering.

Arakawa, die tot dit WK nooit eerder op het podium stond, verraste met haar zege de Amerikaanse favorieten Cohen en Kwan. Cohen maakte vrijdag indruk met een sprankelende korte kür en ging met vier zessen voor presentatie als klassementsleidster de vrije oefening in. De druk was blijkbaar te groot voor de 19-jarige, want ze maakte zaterdag een aantal kostbare missertjes.

Kwan mikte in Dortmund op haar zesde wereldtitel. Daarmee zou de 23-jarige atlete de beste Amerikaanse aller tijden worden en de meest succesvolle kunstrijdster sinds de Noorse Sonja Henie in 1936 haar tiende wereldtitel veroverde. Alle hoop op een zesde gouden medaille vervloog vrijdag door een zwak optreden in de korte kür. Zaterdag gaf de jury haar zes zessen.