Antilliaanse coalitie ruziet over minister

De Antilliaanse minister van justitie Ben Komproe geniet niet langer het vertrouwen van ten minste vier van de zes coalitiepartijen in de regering op de Antillen.

Dit zal woensdag tijdens een coalitieberaad aan leider Anthony Godett van de grootste regeringspartij Frente Obrero Liberashon (FOL) worden meegedeeld.

De volkspartij Partido Nashonal di Pueblo (PNP), vakbondspartij Partido Laboral Krusada Popular (PLKP), beiden van Curaçao, de National Alliance van Sint Maarten en de Democratische Partij van Bonaire noemen Komproe 'onbetrouwbaar'. De coalitiepartijen hebben nog niet besloten wat zij zullen doen als de FOL weigert Komproe naar huis te sturen. De kans bestaat dat zij de regering laten vallen.

Komproe heeft, zonder dat zijn coalitiegenoten dat wisten, ervoor gezorgd dat FOL-adviseur Nelson Monte, die in december 2003 tot drie jaar en zes maanden celstraf werd veroordeeld wegens fraude, drie maanden lang zijn detentie in een ziekenhuis kon doorbrengen zonder dat daarvoor nog langer medische indicatie bestond. Dat is tegen de wettelijke regeling voor opname van gedetineerden in het ziekenhuis.

Dit kwam aan het licht nadat het openbaar ministerie een strafrechtelijk kort geding had aangespannen tegen de gevangenisdirecteur. Die verklaarde ter zitting dat hij Monte nog niet naar de gevangenis had laten overplaatsen omdat hij van minister Komproe de opdracht had dat niet te doen. Dit weekeinde vergaderden alle partijen intern, nadat zij eerder deze week de lezingen van Komproe, de gevangenisdirecteur en de procureur-generaal over het gebeurde hadden aangehoord en de stukken hadden bestudeerd. Godett verscheen vrijdag niet op een coalitieberaad ,,omdat hij de stukken nog niet allemaal had''.

PLKP-leider Errol Cova gisteren: ,,We hebben Komproe telefonisch en per telegram benaderd en hem aangeraden de eer aan zichzelf te houden. Al het gedoe rond de post van justitie is volgens ons schadelijk voor het imago van de Antillen.'' Ook de overige partijen hebben gisteren de FOL van hun standpunt op de hoogte gesteld, zodat de FOL zich kan beraden: Komproe vervangen of zich uit de regering terugtrekken.

Godett, die overigens zelf in december tot een gevangenisstraf van negen maanden is veroordeeld in dezelfde fraudezaak als Monte, zei vrijdag in een radiointerview dat als Komproe moet opstappen, er nog een paar koppen moeten rollen: die van de gevangenisdirecteur en die van de procureur-generaal. Hij weigert Komproe te laten vallen. Desnoods zal zijn zus, premier Mirna Louisa-Godett die deze week in Nederland is voor de begrafenis van Juliana, gouverneur F. Goedgedrag (constitutioneel hoofd van de regering) de opdracht geven om de Antilliaanse Staten te ontbinden. In dat geval worden op de Antillen nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

    • Marjo Nederlof