Aanslagen eisen in Tasjkent levens

Bij een serie explosies zijn in de Oezbekeese hoofdstad Tasjkent vandaag drie doden gevallen. Bij een schietpartij kwam nog een vierde slachtoffer om, een politieman.

Een bom ontplofte op de belangrijkste bazaar van Tasjkent, vlak bij de ingang van een winkel voor kinderspeelgoed. Uit de stad Boechara werden twee bomaanslagen gemeld.

Het Oezbekeese ministerie van Buitenlandse Zaken kwam kort na de explosies met de melding dat het om terroristische acties ging, die volgens een woordvoerder verband houden met de recente aanslagen in Madrid. Het onderzoek is op gang gekomen en er zijn arrestaties verricht. Hoeveel mensen zijn opgepakt zei hij niet en ook over hun identiteit liet hij niets los. Later vandaag zal president Islam Karimov de natie op de televisie toespreken.

In februari 1999 werden in Tasjkent diverse bomaanslagen gepleegd, waarbij zestien mensen om het leven kwamen. President Karimov was het doelwit van de aanslagen. Ze zouden het werk zijn geweest van de Islamitische Beweging van Oezbekistan (IMU), die nauwe banden onderhoudt met het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Sinds februari 1999 speurt het bewind van Karimov onophoudelijk naar activisten van het IMU – waarvan de veronderstelde leider overigens in Afghanistan is gesneuveld toen de Amerikanen in 2001 tegen het Talibaan-bewind ten strijde trokken. In het kader van die speurtocht is de islam in Oezbekistan volledig `gelijkgeschakeld' en ondergeschikt gemaakt aan de wensen van het regime. Moslims die er een andere mening op na houden dan Karimov toestaat worden als sympathisanten van `het torririsme' in de gevangenis gegooid. Dat overkomt vooral sympathisanten van de fundamentalistische organisatie Hizb ut-Tahrir, waarvan er 6500 in gevangenissen zitten. Volgens Karimov is Hizb een terreurorganisatie; mensenrechtenorganisaties spreken van mensen die om hun religieuze overtuiging gevangen zitten.