Aanklager Israël raadt vervolgen van Sharon aan

Premier Sharon van Israël is in ernstige moeilijkheden gebracht door de aanbeveling van hoofdofficier van justitie Edna Arbel om hem en zijn zoon Gilad te vervolgen wegens corruptie. Het politieke lot van de Likudpremier is nu in handen van de advocaat-generaal bij het Hooggerechtshof, Mehanem Mazuz. Deze beslist de komende weken of Sharon zich voor een rechtbank moet verantwoorden voor het aannemen van geld van een projectontwikkelaar.

Oppositiepartijen, maar ook de tweede regeringspartij Shinui hebben op het onmiddellijke aftreden van Sharon aangedrongen. Volgens minister voor Nationale Infrastructuur Yosef Paritzky heeft Sharon het ,,morele gezag verloren om het land in zeer moeilijke omstandigheden te leiden en moet hij vandaag nog naar huis gaan om zijn onschuld aan te tonen''.

Besluit de onlangs door de regering aangestelde advocaat-generaal tot vervolging, dan moet Sharon hoogstwaarschijnlijk tijdelijk zijn functie neerleggen. Het Hooggerechtshof bepaalde in 1993 dat een minister die wordt aangeklaagd zijn post moet verlaten en geen aanspraak kan maken op immuniteit. Sharon, die de beschuldiging ontkent, heeft al gezegd dat hij dit arrest zal aanvechten als hij wordt aangeklaagd. Hij argumenteert dat het niet aan een benoemde advocaat-generaal is om te bepalen of een democratisch gekozen premier, die bovendien kan rekenen op een solide meerderheid in de Knesset, mag aanblijven.

Sharon ontkent in 1999 als minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat voor het leiderschap van Likud te hebben gelobbyd bij de Griekse regering voor de Israëlische zakenman David Appel, die een hotelcomplex wilde bouwen op een Grieks eiland. Uit in het geheim gemaakte bandopnames en documenten zou echter zijn gebleken dat Sharon wel degelijk betrokken is geweest bij de `Griekse eilandaffaire'. Appel zou via Sharon invloed bij de Griekse regering hebben gekocht en Sharons zoon Gilad voor ,,adviezen en goede diensten'' 1,3 miljoen dollar hebben betaald. Het Hooggerechtshof heeft vandaag Gilad Sharon opgedragen alle relevante documenten en banden ter beschikking te stellen aan de fraudedienst van de politie. Het dagblad Ha'aretz onthulde vandaag delen van bandopnames waaruit zou blijken dat Sharon nauw betrokken was bij het opzetten van het toeristische project in Griekenland.

De beweging van joodse kolonisten, voor wie Sharon geen held meer is sinds hij de Gazastrook wil opgeven, hoopt dat de premier het onderspit delft en wordt vervangen door minister van Financiën Netanyahu. Volgens opiniepeilingen denkt een meerderheid van de bevolking dat Sharon zich aan corruptie schuldig heeft gemaakt.