Zwolle steeds dichter bij de nacompetitie

FC Zwolle lonkt naar de zeventiende plaats die in mei recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Door een gelijkspel bij ADO Den Haag (1-1) kwam de ploeg gisteravond op gelijke hoogte met Volendam.

Volendam heeft morgen nog de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht tegoed, maar heeft in vergelijking met FC Zwolle een minder doelsaldo. Zwolle-trainer Hennie Spijkerman hoopt zijn ploeg morgen rond kwart over vier bij het bekijken van de ranglijst van de eredivisie terug te vinden op de zeventiende plaats.

,,We hebben het verdiend'', zei hij gisteravond in Den Haag. Vorig weekeinde won FC Zwolle op eigen veld met 3-0 van Volendam, de ploeg waarmee nu de laatste positie op de ranglijst wordt gedeeld.

Door de mysterieuze krachten in de sport lijkt de wederopstanding van `het lelijke eendje' uit Zwolle gestalte te krijgen. ,,Kort na de winterstop, na de wedstrijden tegen RBC en RKC, gaf niemand nog een cent voor onze overlevingskansen. Ook wij zelf niet'', aldus Spijkerman. ,,Daarna zijn we toch in een soort flow terechtgekomen.''

Een aantal omzettingen in de verdediging, die sinds enige weken wordt gevormd door aanvoerder Van der Haar en de Portugese aanwinst Almeida, had het gewenste effect. Spijkerman: ,,Daar ligt de basis, eerst achterin meer zekerheid, dan kun je naar voren gaan denken. Iedereen gelooft er weer in. Gelukkig ook de spelers die weten dat ze volgend seizoen niet meer bij FC Zwolle spelen, er is niemand die verzaakt.''

Zwolle kwam gisteren na een kwartier verrassend aan de leiding via een doelpunt van Takak. De Zwolse topscorer Takak maakte alweer zijn achtste treffer. De Zwolse voorsprong was niet onverdiend, want de bezoekers uit Overijssel groeven zich geenszins in op de eigen helft. Ondanks de aangekondigde grote schoonmaak - tien spelers, onder wie vijf uit de basis van gisteravond, keren volgend seizoen niet terug bij de club - blijft FC Zwolle knokken voor het hoogst haalbare.

ADO Den Haag kwam kort voor de rust langszij. Van der Gun, de topscorer aan Haagse zijde, liep de bal na een voorzet van Stroeve over de lijn. Het was zijn zesde treffer van dit seizoen.

In de tweede helft regeerde de angst, beide ploegen durfden geen grote risico's te nemen en hielden consequent meer spelers achter dan voor de bal. Daardoor strandde de wedstrijd in obligaat geschuif op het middenveld. Pas in de slotfase ontstond de eerste echte kans, maar de inzet van Takak werd gestuit door De Vries. Geen van beide ploegen mocht echter aanspraak maken op de volle winst. ADO Den Haag heeft acht punten meer dan Zwolle.